Kertünk-Portánk

Így készítsünk rovarhotelt a kertbe

Pixabay
Pixabay
Állítólag Einsteintől származik a következő idézet: „Ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl.”

Miért fontosak a rovarok, méhek?

A ragadozó rovarok gyakran más rovarokkal, illetve azok hernyójával vagy petéivel táplálkoznak, elfogyasztják a kártevő lepkék hernyóit, megeszik a levéltetveket. A legtöbb rovar legfőbb ellensége éppen egy másik rovar.

Beporozzák a növényeket, erre különösen akkor van szükség, ha olyan haszonnövényeket termesztünk, amelyeket termésükért tartunk, és beporzás nélkül nem teremnek.

Miért fontos a rovarhotel?

Ha a közelünkbe csalogatjuk a rovarokat megfelelő körülmények biztosításával, nálunk fogják elvégezni a „feladatukat” – mindezt úgy, hogy nem a lakásunkban telepednek meg.

A rovathotel többféle feladatot is elláthat:

  • Szolgálhat átmeneti szállásul eső vagy szél esetén.
  • Egész télre „kivehetik” a hotelt, például a katicák, lepkék.
  • A rovarhotelben kialakított üregek fészek építésére is kiválók. Ezeket az üreget az állatok kibélelik homokkal, agyaggal, vagy mohával, és így rakják le petéiket.
  • A korhadó növényi részekkel táplálkozó rovarok számára a rovarhotel táplálékot is jelent.
Kapcsolódó

Hogyan készítsünk rovarhotelt?

Akár az otthon található hulladékokból is elkészíthetjük a rovarhotelünket: fakérgekből, faágakból, szalmából, dióhéjból, lyukacsos téglából, cserépből, kilyuggatott fából, tojástartóból. A sokféle anyag, sokféle felület többféle rovar szempontjainak felelhet meg, hiszen nem minden faj szereti ugyanazokat a körülményeket.

Amire figyelni kell:

  • alul-felül csapadék- és nedvességmentes legyen,
  • szélvédett, déli fekvésű helyre kerüljön.

Pixabay

Nem veszélyes?

Ha nem akarunk darazsakat a közelünkbe, akkor például fúrt lyukacsos fás részt mellőzzük, így ők nem fognak beköltözni.

Ha attól tartunk, hogy a rovarhotel közelsége miatt a lakásunkba is beköltözhetnek az állatok, akkor szükségtelen, hiszen a rovarhotel az ő igényeik szerinti, így nem a mi házunkat fogják búvóhelyül, élőhelyül választani.

Miért érdemes még rovarhotelt telepíteni?

Egy szépen elkészített rovarhotel a kertünk dísze is lehet, valamint közelről figyelhetjük meg ezeknek az apró állatoknak a mindennapi tevékenységét.

Kapcsolódó
Bárkinek lehet saját méze egy horvát méhhotelben
Külföldről is hatalmas az érdeklődés a lehetőség iránt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik