Mozaik

Hatalmas méretűek a 2022-es év rovarának jelöltjei

Idén is három rovarra lehet szavazni december 6-ig.

2022-ben az év rovara címre Magyarország őshonos “óriás rovarai” a jelöltek, amik ugyan hatalmasak, mégis kevesen ismerik őket igazán, közölte honlapján a Magyar Rovartani Társaság.

Mint minden évben, idén is három rovarra lehet szavazni december 6-ig. Újdonság, hogy ebben az évben az online szavazás mellett lesz lehetőség élőben is szavazni a Magyar Természettudományi Múzeumban. A szavazódoboz a Múzeum ruhatára mellett található, így, ha valaki arra jár, bátran tegye le voksát valamelyik óriás rovar mellett.

Kapcsolódó
Kétszer annyi rovar él az ökoréteken, mint a hagyományosokon
Csak a pillangókat figyelembe véve mintegy 60 százalékkal több faj került az ökofarmon lévő csapdába, mint a másikba.

Íme a három idei versenyző

Fűrészlábú szöcske

Wikipedia.com

Az óriások között is a legóriásibb rovar, akár 11.5 centiméteresre is megnő, amiből 3–4 centit tesz ki a potroh végén található ívesen hajlott tojócső. Ragadozó, csak élő ízeltlábúakat fogyaszt. Ritkán látható, hiszen többnyire fehér és sötét mintázatú teste teljesen beleolvad a növényzetbe.

A fűrészlábú szöcske kizárólagos szűznemző, csak nőstény egyedei vannak. Hazánkban elsősorban középhegységi száraz gyepekben, sztyepplejtőkön és sziklagyepekben, bokorerdők tisztásain fordul elő. Az Alföldön egyetlen populációja Bugacon található, a közelmúltban pedig a Kisalföldön is előkerült. A fűrészlábú szöcske védett faj, pénzben kifejezett értéke 50 000 forint.

Óriás tőrösdarázs

Pixabay.com

Az óriás tőrösdarázs a legnagyobb európai hártyásszárnyú, a testhossza az 5 centimétert is meghaladhatja. A nőstény általában termetesebb a hímnél. Teste zömök, fekete, a potroh 2. és 3. hátlemezén sárga foltpárokkal.  Magányos életmódú, parazitoid faj. A nőstény óriás tőrösdarázs ásótüskés lábaival kapar utat magának a földben a pajorhoz, fullánkja szúrásával maradandó bénulást okoz, majd ráhelyez egy petét. A kikelő darázslárva eleinte kívülről fogyasztja a mozgásképtelen áldozatot, majd belefúrja magát. Miután teljesen elfogyasztotta, a gazda bőrén belül vöröses gubót sző, ebben telel át. A kifejlett darazsak csak a következő tavasszal bújnak elő a talajból. Az imágók virágokat látogatnak, nektárral táplálkoznak.

Hazánk minden részéből ismeretes, főleg száraz, meleg, erősen napsütötte helyeken található. Védett, pénzben kifejezett értéke 50.000 Ft.

Óriás énekeskabóca

Wikimedia.com

Az óriás énekeskabóca nemcsak, hogy a legnagyobb termetű közép-európai énekeskabóca, de a kabócák alrendjének legnagyobb képviselője is. Teste sötétbarnás színű, a fej, az előtor és a lábak mintázata, valamint a tor és potrohízek szegélyei barnásvörös színezetűek. Jelenlétét a hímek éneke jelzi, amelyet potrohuk tövénél található páros membránokkal keltenek. Növényi nedvekkel táplálkozik. Lárvái fák gyökerei közt fejlődnek, éveken át.

Élőhelye a meleg, száraz hegyvidéki területek. Hazánkban legnagyobb számban a Balatonfelvidéken és a Budai-hegységben fordul elő. A faj hazánkban természetvédelmi oltalom alatt áll, természetvédelmi értéke 5 000 Ft.

Az év rovara kampány célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét egy-egy rovarra, a rovarok védelmére és az élővilágban betöltött szerepükre. Ezzel nemcsak az adott faj, hanem annak életmódja, életkörülményei is előtérbe kerülnek, így bemutatása a természetben zajló biológiai folyamatok, változások jobb megértését is szolgálja. A védett vagy védendő fajok megismertetése nemcsak a rovarvilág jelentőségére, hanem a természetvédelem fontosságára is ráirányítja a figyelmet.

Kapcsolódó
Kertünk hasznos apróságai, avagy csodás rovarok nagyító alatt
Rovarok. Nélkülük nem lehetne a biokertészkedés, és nem tudnánk kertünk egyensúlyát fenntartani.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik