Mozaik

Új méhfaj jelent meg Magyarországon

Hívatlan, de kedves vendég jelent meg a Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeumának udvarán Gyöngyösön, az Orczy-kertben még 2015 júliusában: az óriás művészméh, olvasható az MTA blogjában.

A cikk szerint a délkelet-ázsiai eredetű faj élőhelye Kína, Korea, Tajvan és Japán. Számos országba behurcolták, Észak-Amerikában 1994-ben jelent meg, ott azóta is gyorsan terjed.

Európában először 2008-ban Franciaországból, 2009-ben Olaszországból, 2010-ben pedig Svájcból számoltak be előfordulásáról. Hazánk 2015-ben a negyedik ország volt, ahol észlelték. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy jelenleg már számos új adata van, és a „meghódított” európai országok száma is jelentősen emelkedett.Az első egyedek a múzeum kertjében egy ostorfa ágcsonkján, diófacincér-járatokban készítették el ivadékbölcsőiket.

Napjainkig jelen vannak az ostorfán, de időközben a tőle néhány 10 méterre levő „darázsgarázsban” is megtelepedtek.

A nagytestű, de ártalmatlan művészméhek nyári mozgása, a harc a fejlődési helyekért, az utódok számára gyűjtött virágpor szállítása igen látványos jelenség, és közben rengeteg virág beporzása is megtörténik, olvasható az MTA blogján.

Hivatalosan is a méhek a legfontosabb élőlények a Földön
Az Eartwatch Institute mondta ki az igazságot.

Kiemelt kép: Europress / Biosphoto / Michel Rauch

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik