Kertünk-Portánk

Fizetnek a méhbarát kerti pázsitért a háztulajdonosoknak

A rozsdássárga poszméhek populációját támogatják egy program keretében.

Minnesotában pénzügyi haszonnal jár a háztulajdonosnak, ha fű helyett méhbarát pázsitot alakít ki kertjében.

A törvényhozók által 2019-ben jóváhagyott program évente 900 ezer dollárt különít el a háztulajdonosok számára, akik a hagyományos pázsitot méhbarát vadvirágokkal, lóherevel és őshonos fűvel helyettesítik – jelentette a The Star Tribune. Ez egy nagyobb erőfeszítés része, amely segíti a csökkenő méhpopulációt, írja a Mother Nature Network.

A rozsdássárga poszméhek populációja Amerikában az 1990-es évek közepe óta 87% -kal csökkent különböző tényezők miatt, mint például az éghajlatváltozás, a növényvédőszerek elterjedése, az élőhelyek eltűnése és a fertőzött háziasított mézelő méhek által terjesztett betegségek.

Ezért a program akár 350 dollárt is fedezhet azoknak a háztulajdonosoknak a költségeiből, akik a pázsitot méhbaráttá, különösen a rozsdássárga poszméh számára kedvezővé alakítják.

Rengeteg e-mailt kaptunk, és sok visszajelzést azoktól, akiket mindez érdekel. Azon gondolkodnak, hogyan tudnak segíteni

– mondta el Kelly Morrison államtitkár, aki a törvényjavaslatot előterjesztette.

Az állam elindította a Pázsitoktól a hüvelyesekig elnevezésű oldalt is, amelyből megtudható, milyen támogatások és fejlesztő programok lesznek elérhetőek.

A háztulajdonosok támogatást kérhetnek a beporzó élőhely-projekt keretében, prioritást élveznek azok a területek, ahol a rozsdássárga poszméhek élnek.

Azok, akik a rozsdássárga poszméhek élőhelyén laknak, 500 dollárra, a másodlagos beporzóhelyeken élők 350 dollárra, területen kívül élők pedig 150 dollárra jogosultak

– mondta Dan Shaw, az Állami Víz- és Talajerőforrás-tanács vezető ökológusa.

Aki nem Minnesotában él, az is vonzóbbá teheti a méhek számára az udvarát már azzal is, ha elhagyja a gyep vegyi kezelését, valamint sokféle virágos növényt ültet, és hagy néhány csupasz foltot a talajon, ahol a méhek fészkelhetnek.

Kiemelt kép: Pixabay

Hivatalosan is a méhek a legfontosabb élőlények a Földön
Az Eartwatch Institute mondta ki az igazságot.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik