Mozaik

500 millió méh pusztult el Brazíliában

A méhek tömeges pusztulása más kontinensen is nagy problémát jelent.

Több mint 500 millió méh pusztult el Brazíliában az elmúlt három hónapban, áll a BBC honlapján. Csak Rio Grande do Sul szövetségi államban 400 millió méhtetemet találtak, a méhészek négy államból jelezték a kolóniák tömeges pusztulását, tudósít az MTI.

16 lenyűgöző tény a méhekről - Vigyázzunk rájuk!
Azt hittük, hogy mindent tudunk a méhekről. Tévedtünk!

Egy nemzetközi tanulmány szerint tizenhat százalékkal csökkent a mézelő méhkolóniák száma 2017-18 telén 33 európai országban, valamint Algériában, Izraelben és Marokkóban.

Kutatók a neonikotinoid és a fipronil tartalmú rovarirtó szerek használatával magyarázzák a tömeges pusztulást.

Az ilyen hatóanyagú rovarirtókat Európában már betiltották tavaly áprilisban, mert súlyosan károsítják a méheket. Brazíliában azonban tavaly feloldották ezen rovarirtók tilalmát a környezetvédők tiltakozása ellenére. A Greenpeace környezetvédő szervezet szerint Brazíliában a mezőgazdaság terjeszkedésével nőtt a rovarirtók használata, 193 olyan szert regisztráltak a dél-amerikai államban az elmúlt három évben, amely az Európai Unióban tiltott.

Így születnek a méhek: az első 21 nap 60 másodpercbe sűrítve
Anand Varna profi fényképész egy timelapse videón szemléltette a méhek életének első 21 napját. Fantasztikus!

A méhek tömeges pusztulása más kontinensen is nagy problémát jelent, az Egyesült Államokban méhészek bejelentették, hogy télen a kolóniák negyven százaléka, mérgezés miatt a Dél-Afrikai Köztársaság egyik bortermelő vidékén novemberben pedig több mint egymillió méh pusztult el, valószínűleg a fipronil rovarölő szer miatt, amelyet a helyi gazdák használtak szőlőbirtokaikon. Oroszország 20 térségéből jelentettek tömeges méhpusztulást idén.

Mindent tudni szeretnének a méhek pusztulásáról
Ha valaki méhelhullást tapasztal, ne habozzon telefonálni.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik