Kertünk-Portánk

Növényvédő vegyszerek helyett jöhetnek a hangyák?

Pixabay
Pixabay
Egyes hangyafajták hatékonyabbak a növényvédő szereknél, kevesebb a kiadás is így – írja a Guardian.

A Proceedings of Royal Society B folyóiratban közzétett kutatás szerint

megfelelő gazdálkodással a hangyák hasznos kártevők elleni védekezési eszközök lehetnek, és idővel növelhetik a terméshozamot. Egyes hangyafajok hasonló nagyobb hatékonysággal rendelkeznek, mint a növényvédő szerek, alacsonyabb költségek mellett.

Kapcsolódó
Vadvirágos sávokkal védekeznek a kártevők ellen a termőföldeken
Igyekeznek növelni a gabonaféléket támadó kártevők természetes ragadozóinak számát, és csökkenteni a permetezés mennyiségét. 

A hangyák természetes ellenségei olyan kértevőknek, melyek a gyümölcsöket, a magvakat és a leveleket károsítják. 17-féle kultúrnövényt vizsgáltak különböző országokban és azt állapították meg, hogy minél többféle hangyafaj és a területen, annál hatékonyabbak a növények védelmében.

Hozzáteszik, hogy még sok mindent nem tudnak a hangyák és a mezőgazdaság egymásra gyakorolt hatásairól. Vannak olyan kártevők is, melyeket kifejezetten vonz a hangyák jelenléte, ilyenek például a levéltetvek is. Ám, ha például alternatív cukorforrást biztosítunk a hangyáknak, akkor nem lesz szükségük a tetvek által termelt mézharmatra, így nem „segítenek” nekik.

A kutatási eredmény azért is fontos, mert a hangyák „bevetése” új lehetőséget jelent a növényvédelemben, mellyel mérsékelni lehet a vegyszerek használatát.

Kapcsolódó
Levéltetvekre figyelmeztethet a kertben a túl sok hangya
Védekezni sokféleképpen lehet, csak végső esetben nyúljunk rovarölő szerekhez.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik