Életmód

Pécsett már az óvodában is környezetvédelmet tanítanak

A zöld óvodákban természetszeretetre nevelik a kicsiket.

2006-ban indult az országos Zöld Óvoda kezdeményezés, melynek célja, hogy olyan szemléletet tanítson a gyerekeknek, melyben fontos szerepet kap a környezetvédelem. Virágot ültetnek a gyerekek, kertet gondoznak, óvják a környezetet, így tanulnak, hisz fontos, hogy a fenntarthatóságra nevelés, a környezetvédelemre és természetvédelemre való nevelés már kisgyermek korban elkezdődjön.

Ehető játszókertekben ismerkednek a kertészkedéssel az óvodások
Játszva termeszthetik saját zöldségeiket és gyümölcseiket a mezőkovácsházi óvodások.

Idén már 12. alkalommal osztották ki a címet, és hatodik alkalommal az Örökös Zöld Óvoda címeket.

Pécsett először a Városközponti Óvoda Köztársaság téri tagóvodája nyerte el az Örökös Zöld Óvoda címet, miután háromszor is megkapta a kitüntetést. A baranyai megyeszékhelyen egyelőre ez az egyetlen bázisóvoda. 2016-ban ünnepelte a tizedik évfordulóját annak, hogy elnyerte a Zöld Óvoda címet – tudtuk meg a pecsma.hu oldaláról.

Az ovi részt vesz a város életében, a Köztársaság tér közös karácsonyfáját már sokadik éve díszítik fel, és részesei az Ovi-Sport programnak is, ennek keretében egy kis sportpályával bővült az udvaruk.

Az intézmény egyik óvónője, a Zöld Óvoda-programok koordinátora, Somogyiné Papp Éva szerint megtisztelő a cím, és bár ha sok is a feladat, mindenképpen a gyerekek javára válik.

Amikor 2006-ban először meghirdették a Zöld Óvoda-pályázatot, már érezhetően hangsúlyozottabbá vált a környezettudatos nevelés egyre több helyen. Mára már úgy vélem, nincs olyan óvoda, ahol a pedagógiai programnak, éves munkatervnek bizonyos részei ne esnének ebbe a kategóriába. Pécsett harminc zöld óvoda működik jelenleg, ez példa nélküli az országban. Egy olyan város nincs Magyarországon, ahol ennyi működne, persze a fővárost leszámítva

– mondta a portálnak az óvónő.

Nagyon szigorúan szabott kritériumrendszere van a pályázatnak és a cím elnyerésének. Nem csak a pedagógiai programban kell megjelennie a zöld gondolkodásmódnak, pontosan dokumentálni kell az eseményeket. A szakma komoly szaktekintélyei vizsgálják meg és bírálják el ezeket. Persze ezeket mind teljesíteni nagyon nehéz, ezért azok is pályázhatnak, akik úgy gondolják, nagy részüket tudják teljesíteni.

Amikor először elnyeri egy intézmény a Zöld Óvoda címet, azzal egy sokkal keményebb és tudatosabb munka veszi kezdetét – a Köztársaság téren is így volt ez. Három évvel később lehet csak újra benyújtani pályázatot, ekkor viszont már fejlődést is fel kell mutatni, felsorolni a címhez kapcsolódó újításokat, bővítéseket.

Annak az ovinak, amelyiknek három egymást követő alkalommal sikerül elnyernie a címet, van lehetősége pályázni az Örökös Zöld Óvoda kitüntetésre is.

Rengeteg mindennel foglalkoznak az oviban: a papírhulladék újrahasznosítása, takarékosság a vízzel, a környezet szeretete, múzeumpedagógiai foglalkozások, kirándulások – ez mind-mind szerepel a mindennapjaikban a természetközeli szemlélet mellett.

Október 15-én mindig Teréz-napi virágültetést tartunk: rendbe tesszük az óvodakertet, kis virághagymákat dugunk a föld alá. Minden jeles „zöld” napot megünneplünk: víz, Föld, madarak és fák, állatok világnapja, autómentes nap. November utolsó péntekén a kevesek által ismert „ne vásárolj semmit” világnap van, amikor is a tudatos vásárlást tanítjuk a gyerekeknek. A karácsonyi időszakban madárkarácsonyt is tartunk, ahol ehető díszeket készítünk a Köztársaság téri mindenki karácsonyfájára. A madarak és fák napján májusban pedig egész napos kirándulás a program.

– mesélte el Papp Zsuzsa óvónő.

Fotó: pixabay.com

Óvodaválasztásnál ugyan még nem a legfontosabb szempont a szülők körében a Zöld Óvoda cím, ám egyre inkább pozitívumnak számít.

A zöld óvodákból a gyerekek úgy mennek el, hogy ismerik az alapvető környezetvédelmi „magatartásformákat”, mint a szelektív hulladékgyűjtés, a komposztálás, a növényvédelem. Pozitív hozadéka a zöld óvodának, hogy a szülők – így a teljes család – szemléletét is formálni lehet a sok családi délutánnal, ahol szintén sokszor fókuszban van a környezettudatos nevelés.

Kiemelt kép: pixabay.com

Meg akarod menteni a Földet? Mutatjuk, mit kell enned
Tudósok szerint csak egyetlen módja van 10 milliárd ember táplálásának anélkül, hogy katasztrofális károkat okoznánk a bolygónak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik