Kertünk-Portánk

Levéltetvekre figyelmeztethet a kertben a túl sok hangya

Pexels.com
Pexels.com
Védekezni sokféleképpen lehet, csak végső esetben nyúljunk rovarölő szerekhez.

Elszaporodtak a kertedben a hangyák? Ellepték a növényeidet? Akkor nagy valószínűséggel a levéltetvek is elszaporodtak, és ezek vozzák a növényekre a hangyákat, írja az agroinform.hu.

Ha hangya járkál a növényen, ott levéltetű is van, a hangyák ugyanis kedvelik a levéltetvek társaságát, mert azok a táplálkozásuk során mézharmatot választanak ki.

A hangyák szívesen fogyasztják a mézharmatot, cserébe megvédik a levéltetveket a természetes ellenségeiktől, mint például a katicabogár lárváitól vagy a pókoktól. A levéltetvek terjedését is segítik, ugyanis a tetvek a hangyák segítségével kerülnek át egészséges növényekre.

Kapcsolódó
Banánhéj, tojáshéj és társaik, amiket a kert szeretni fog
Meglepően sok olyan hulladék van, amit kidobunk ​​a szemetesbe, pedig hasznos lehet a kertben.

Mivel a kiskert tulajdonosoknak és gazdálkodónak sok problémát okoznak a levéltetvek, de jelenlétüket sokszor csak jelentős elszaporodás után venni észre, a hangyák jelenléte figyelmeztető jel lehet.

Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a hangyák nem minden esetben károsak. A ragadozó fajtáik jelentős mennyiségű rovarkártevőtől szabadítják meg a kertet, míg más fajok, mint például a kis fekete hangya eltakarítják a lehullott gyümölcsöket a földről.

Így védekezzünk a hangyák ellen

  • Ha a kertben hangyabolyt találunk, túrjuk szét, ezt követően rovarlő szerrel lefújhatjuk. Mivel a föld alatt lévő hangyák életben maradnak, ha szükséges, a permetezést többször meg kell ismételni.
  • Ha dézsás növényekeinket támadják meg a levéltetvek, kenjük körbe széles vonalban a cserepet vazelinnel vagy ragasszuk körbe ragasztószalaggal, hogy a hangyák ne tudjanak felmászni a levéltetvekhez.
  • Ezt a praktikát ugyanúgy elkövethetjük a fák törzsén is. Tehetünk a cserepek alá egy nagyobb vízzel teli alátétet is, ami szintén megakadályozza, hogy a hangyák eljussanak a levéltetvekig. Hangyairtó porral is körbeszórhatjuk a fáinkat, így megközelíthetetlenné téve azt számukra.
  • Egyes erős illatú növényekből készült erjesztett lé is elriasztja a hangyákat, mint például a muskátli vagy a majoránna leve. Az elkészült lével locsoljuk körbe az érintett növényeket.

Levéltetvek elleni védekezés

A levéltetű elleni védekezés során mindenképpen oda kell figyelni arra, hogy a méheknek ne ártsunk.

Használjunk méhekre ártalmatlan rovarölő szereket, vagy amennyiben csak elszórtan helyezkednek el a levéltetvek a hajtások végein, elegendő a fertőzött részeket levágni, majd megsemmisíteni.

Ne nyúljunk rögtön szintetikus növényvédő szerekhez a védekezés során. Először próbáljuk meg a védekezést narancsolajjal vagy más környezetbarát készítményekkel.

Kapcsolódó
Vadvirágos sávokkal védekeznek a kártevők ellen a termőföldeken
Igyekeznek növelni a gabonaféléket támadó kártevők természetes ragadozóinak számát, és csökkenteni a permetezés mennyiségét. 
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik