Életmód

Alig ismert kávébab hódíthatja meg a világot, egy életre megváltozhat a kávénk íze

Getty Images
Getty Images

Martin Kinyua kávétermelő úgy döntött, hogy nem ültet több kávét a Kenya-hegy termékeny lejtőin, mert a növény már nem bírja a hőséget.

A BBC riportja szerint a térségben a szárazság pusztító mértéket ölt, az esőzések kiszámíthatatlanná váltak, a klímaváltozás hatására pedig eddig nem tapasztalt betegségek bukkannak fel, ami miatt nem éri már meg gazdálkodni.

Ami a kenyai férfi farmján történik, az jól mutatja, hogy mekkora veszélyben van a kávéipar. Az arabica kávéfaj teszi ki a kávékereskedelem 70 százalékát világszerte, de mivel rendkívül érzékeny az időjárási változásokra, az elmúlt két évben a kereslet már jócskán meghaladta a kínálatot.

Az iparág emiatt hamarosan egy másik kávéfajt részesíthet előnyben, amelynek ízével eddig csak kevesen találkozhattak. A liberica Nyugat- és Közép-Afrikában őshonos, de kereskedelmi célból csak a Fülöp-szigeteken termesztik. Ez a faj mindössze a globális kereskedelem 2 százalékát teszi ki.

Getty Images

Bár termesztése nehézkesebb és íze sem olyan karakteres, a liberica hamarosan egyre több helyen válhat felkapottá, mert nagyon ellenálló a klímaváltozás hatásainak.

A BBC egy friss kutatásra hivatkozik a cikkében, amelynek legfőbb megállapítása az volt, hogy ha 2 Celius-fokkal emelkedik a hőmérséklet a világon, akkor az arabica termelőinek a negyede nagyon komoly visszaesést fog tapasztalni a földjein. 2.5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés pedig már a gazdák 75 százalékára lenne erősen negatív hatással.

Amennyiben a piac nem reagál ezekre a változásokra időben, akkor egyrészt kevesebb kávé lesz, és jóval drágábban lehet majd hozzájutni, de az igazi csapás a termelőket érheti, hiszen jelentős bevételektől eshetnek el.

Mindennek az eredménye az lehet, hogy a liberica szép lassan felkerülhet a boltok polcaira, és végső soron megváltozhat az íze a kávénak, amit fogyasztunk. A liberica nagyjából dupla akkora méretű, mint az arabica. Körülbelül egy centiméter hosszúak, és esztétikailag jóval egységesebbek az arabicánál.

És hogy milyen az íze? A lap által megkérdezett szakértő szerint édeskés, kissé mogyorós beütésű. De mindegy is, mert a liberica terjedésének oka valószínűleg nem a népszerűsége lesz az oka, hanem a szükségesség. A kávéfogyasztás ugyanis már most olyan mértékben emelkedik éves szinten, hogy azt a földekről arabica kávébabokból lehetetlenség lesz kielégíteni hamarosan.

Getty Images

A kávészeretők körében egyébként felmerülhet az a kérdés is, hogy miért nem az ismertebb robusta venné át a helyét az arabicának, ha a termelés földbe áll. Erre az a válasz, hogy erre a termelők inkább kiegészítő fajként tekintenek, mintsem egy kiváltó fajra.

Kapcsolódó
Kiütheti a hagyományos kotyogóst a kapszulás kávéfőző a piacról?
Nincs párja a kotyogósból előbugyborékoló friss kávénak. Vagy mégis?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik