Életmód

Így lehet zöldebb az esküvő

pixabay
pixabay
Tippek a környezettudatos esküvő szervezéséhez.

Az esküvő életünk nagy napja, amikor mindenből a „leg”-et szeretnénk. Azonban bizonyos szempontból ez is egy ugyanolyan nap, mint a többi.

A környezettudatosság egyre több pár számára fontos, mivel környezetbarát elvek szerint élik a mindennapjaikat, szeretnék, ha az esküvőjük is ilyen szellemben lenne megrendezve. És így is ez lehet a „legek napja”.

Az angolul „green wedding”-nek nevezett környezettudatos esküvő egyre elterjedtebb. Aki nem szeretné teljesen „megreformálni” a saját lagziját, az is találni fog benne olyan elemeket, amelyeket szívesen és különösebb kompromisszum nélkül beilleszthet a nagy napjába. Ne felejtsük el: ha csak egyetlen dolgot teszünk környezettudatosabban, mint korábban, az is egy nagy lépés afelé, hogy tegyünk a bolygónkért. Ráadásul sok esetben anyagilag is jobban kijövünk, ami szintén meggyőző lehet a több milliós esküvői költségeket néve.

Tippek a környezetbarát esküvőhöz

Meghívó

A hagyományos meghívók helyett küldhetünk digitális meghívót – akár honlap is készülhet az esküvő minden részletével, később az ottani fotók megosztásával. Aki ragaszkodik a papírhoz, annak számos lehetősége van újrahasznosított papír meghívók, ültetőkártyák vásárlására is.

Helyszín

Válassz egy helyszínt, amely a lehető legközelebb van a vendégek többségéhez, így csökkentve az utazásra fordított energiát és a kibocsátott szén-dioxid mennyiségét.

Egyre több rendezvényhelyszín figyel arra, hogy megújuló energiaforrást (is) használjon, illetve egyéb környezetvédelmi intézkedéseket végezzen, kezdve a szelektív szemétgyűjtéstől a helyi beszállítókig, az egyszer használatos műanyagok mellőzéséig.

Ha a lakodalom helyszínén lehet megtartani a ceremóniát, esetleg ott is lehet aludni, akkor a vendégeknek nem kell autóba ülniük, ez kényelmesebb, gyorsabb, környezetbarátabb és biztonságosabb is – ha az esetleges alkoholfogyasztásra gondolunk.

Unsplash

Étel-ital

A menü nagy része álljon helyi alapanyagokból készült ételekből és italokból. A szezonális és műanyagmentes csomagolású vagy csomagolásmentes alapanyagokkal is csökkenthető a környezeti terhelés.

Az esküvői tortából mindig marad. Ha dúsan van dekorálva, marcipán- vagy cukormázborítást kap, az igen gyakran a tányérokon marad. A „naked” vagyis „meztelen” tortáknál ez kiküszöbölhető, de a legjobb, ha hatalmas torták helyett kisebb, egy-két falatos süteményeket teszünk a desszertasztalra.

Unsplash

Bio és fair trade (pl. kávé) élelmiszerek mellett döntve elkerülhető a környezet (és az emberek) kizsákmányolása, plusz terhelése.

Lehet, hogy egy húsétel nélküli esküvőn kis túlzással kitörne egy harmadik világháború, de ha a pár elkötelezett vegán, akkor érhető. De húsmentes, vegán alternatívákat is kínálva máris megismertethetünk a vendégekkel is korábban talán nem kóstolt finom falatokat.

Műanyag palackos üdítők helyett kínálhatunk például házi szörpöket, limonádét, gyümölcsteát kancsókban.

Unsplash

Ha az ünnepség végén megmaradt ételből csomagolunk a vendégeknek, akkor ezekhez biológiailag lebomló dobozokat szerezzünk be.

Még jobb, ha gondos tervezéssel igyekszünk nem termelni maradékot.

Dekoráció

Növényi alapú díszekkel vagy újrahasznosított tárgyakkal szuper dekorációkat lehet készíteni. Kerüljük az egyszer használatos termékeket, a műanyagot, a lufikat.

Vágott virágok helyett dekorálhatunk cserepes növényekkel.

Az asztaldíszek virágok helyett állhatnak szezonális gyümölcsökből készített gyümölcstálakból. A buli végére meg fognak fogyatkozni, de pont ez a lényeg, hogy ne legyen maradék.

Unsplash

Ruha

A ruhabérlés olcsóbb és egy helyett több menyasszonyt is kiszolgálhat, illetve otthon sem foglalja a helyet feleslegesen a szekrényben. Vannak, akik a bérlést sem találják környezetbarátnak, mert a tisztíttatás, fehérítés miatt használt vegyi anyagok is komoly környezeti terhelést jelentenek.

Ha vásárlás mellett döntünk, akkor helyi, fenntarthatóságot szem előtt tartó vállalkozókat támogathatunk a pénzünkkel.

Rizsszórás

Ezt felejtsük el! Helyette szórjunk kölest, azt fel tudják csipegetni a madarak is.

Homoköntés, gyertyagyújtás

Ez a ceremónia egy olyan része, mely kifejezi a pár eggyé válását. Ehelyett például közösen el lehet ültetni egy facsemetét, amelyet aztán közösen lehet gondozni az évek folyamán – hasonlóan, mint ahogy a párkapcsolatot is kell.

Létszám

Kevesebb ember, kevesebb környezeti terhelés – elég egyértelmű a képlet. A ”hetedhét országra szóló lakodalmak” helyett részben a koronavírusnak is köszönhetően, részben anyagi megfontolásból, részben pedig saját döntés miatt sok kis esküvőt szerveznek az utóbbi években. Az úgynevezett „szöktetéses esküvőkön” valóban a párról szól a nap, nem pedig a vendégekről és a külsőségekről, így egyre többen választják ezt az ünnepi formát.

Unsplash

Köszönőajándék

A vendégeknek ajándékozzunk olyan dolgokat, amelyek valóban hasznosak és környezetbarátak. Talán legjobb, ha az elfogyasztható: ital, étel, de lehet akár virágmag is.

Beszerezhetjük ezeket egy helyi alapítványtól is, így ezzel jó célt is támogathatunk.

Kapcsolódó
Eltűnhetnek a romantikus téli esküvők a klímaváltozás miatt
Az ökológiai változás eredménye, hogy lassan megszűnik a valódi havas tél, és így a téli esküvők is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik