A milánói IULM Egyetemen azt tanulmányozták, hogy miért vagyunk boldogok, amikor megeszünk egy tányérral a kedvenc tésztánkból – olvastuk a Magyar Mezőgazdaságban.
Egyébként a milánói egyetemen nemrég készült tanulmány nem az egyetlen tudományos vizsgálat, amely ezt a kérdést elemezte az évtizedek során. Már az 1960-as évektől napjainkig kiterjedt tudományos szakirodalom foglalkozik a tészta és a boldogságérzet közötti összefüggéssel. Három tanulmányt még a tekintélyes The Lancet Public Health című folyóiratban is publikáltak.
A szénhidrátok, azaz a cukormolekulák a beleinkbe kerülnek, majd számos folyamaton keresztül endorfinná alakulnak, és az agyunkba jutnak. Így jön létre a jó közérzet
– mondta Luke Piretta, gasztroenterológus táplálkozási szakértő.
A milánói egyetem kutatásában a hazugságvizsgálóhoz hasonló neurobiológiai módszereket alkalmaztak (arckifejezés-elemzés, érzelmekkel kapcsolatos agyi aktivációk, szívritmus-ingadozás és mikroizzadás). A kísérletben negyven alany vett részt: 20 nő és 20 férfi, akik 25 és 55 év közöttiek voltak.
A vizsgálat azonosította a kóstolás érzelmi reakciójának típusát és relatív érintettségi fokát néhány kedvenc tevékenységhez képest, mint például a zenehallgatás, az olimpiai játékok, egy futballmérkőzés vagy a tenisz. A tanulmány megerősítette, hogy a tésztaevés pozitív érzelmi-kognitív állapotba hozza az emberi szervezetet, és az eredmények megegyeznek, ha nem jobbak, mint a zenehallgatás vagy sportnézés során mért eredmények.
Érdekes módon az elemzésben vizsgált négy paraméter azt is bizonyította, hogy a kedvenc tészta megkóstolásakor átélt érzelmi élmény megegyezik a boldog emlékek felidézése által kiváltott érzelmi élménnyel. Különösen azokkal, amelyek a családdal kapcsolatosak.