Életmód

Perui őserdő mélyén gyógyít az erdélyi magyar sámán

facebook/Riviére Zsuzsi
facebook/Riviére Zsuzsi
Hét éve költözött a dzsungelbe a marosvásárhelyi születésű hölgy.

Klinikai szakpszichológusként és pszichoterapeutaként dolgozott magánpraxisban Kolozsváron, majd hét évvel ezelőtt egy éles váltással a perui őslakosok gyógymódjára váltott, és a felső amazóniai őserdőbe költözött Erdélyből Riviére Zsuzsi. Itt ismerte meg férjét, Yann Riviére francia-kolumbiai sámánt, akivel együtt vezetik az állami engedéllyel működő, tradicionális gyógyító központjukat, az Oka Wasit. Itt avatják be – a shipibo indiánok hagyományát követve – a növényi gyógyítók világába azokat, akik erre hívást éreznek, írta a Romániában megjelenő Nőileg Magazin.

A dzsungel vad környezet, mindenre figyelni kell, soha nem szűnhetünk meg ébernek lenni. Olyan itt nálunk, mint egy tanyán, nincs meleg víz, és áram is csak pár éve van, napelemeinknek köszönhetően. Szóval nincsenek luxuskörülmények, de cserébe fantasztikus növényekkel, fákkal vagyunk körülvéve. Szinte minden nap találkozom majmokkal, kolibrikkel, tukánokkal, papagájokkal

– mutatta be életterüket pszichológus-sámán.

Munkájuk nagy odafigyelést igényel. Egyszerre 2–3 hónapot dolgoznak szünet nélkül, ami azt jelenti, hogy terápiás központjukban látják el a vendégeket, akikkel éjjel-nappal együtt vannak. Ha befejeznek néhány hónap elvonulást, a kettesben töltött idő a legfontosabb. Mivel munkájuk idején nemcsak a vendégeik, hanem ők is speciális diétát követnek, a szabadság azt jelenti, hogy végre ehetik kedvenc ételeiket és utazhatnak.

Elvonulásaink kéthetesek, de szükség esetén lehet egy hónapra vagy hat hétre is jönni hozzánk. Csak azokat fogadjuk, akik konkrét szándékkal készülnek, elkezdték már az önismeret útját járni, és az is kulcsfontosságú, hogy a résztvevő egészséges legyen fizikailag és mentálisan egyaránt, sőt, a családjában se forduljon elő súlyos pszichés zavar, mint például skizofrénia vagy bipoláris zavar

– említette a portálnak Zsuzsi.

Ayahuasca, a növényi gyógyító

Az ayahuasca összetett jellege miatt az egyik legfejlettebb és leghatékonyabb termék bármely hagyományos gyógyszerkönyvben a világon, olvasható a Wikipédia szócikkében.

 

Az ayahuasca – melyet általában növények főzésével állítanak elő – egyrészt befolyásolja az agy biokémiáját, valamint túlaktiválja az agy különböző részeit, ahonnan előugrik egy csomó emlék, traumagyökér, az a bizonyos árnyékoldal, amelyet fel kell dolgozni.

 

A folyamat éppen emiatt nagyon intenzív és félelmetes is lehet, rengeteg testi tünet, rosszullét kíséri a mentális és a pszichés folyamatokat.

 

Profi felügyelet nélkül nincs értelme próbálkozni azzal az elvárással, hogy eredményes is legyen. A sámán tudja, hogyan vezesse a résztvevők folyamatait ezekben a nehéz pillanatokban.

Sokan érkeznek hozzájuk, akik már évek óta járnak pszichoterápiás kezelésekre, vagy spirituális gyógyító módszerekkel próbálkoznak, és úgy érzik, hogy még mindig van elakadás az életükben. Ez legtöbbször depresszió, szorongás, önbizalomhiány formájában akadályozza a boldogságuk megélését. Zsuzsiék munkájukkal segítenek feltárni a problémák gyökereit, amelyek legtöbbször visszavezethetők a kisgyerekkorba.

Ugyanakkor sem a növények, sem a sámánok nem fogják helyettünk megtenni a változásokhoz szükséges lépéseket, de segíthetnek tisztán látni, hogy mi értelme van az életünknek, és hogy mit kell tennünk a világban

– emelte ki a hölgy.

Azokat, akik pusztán kíváncsiságból próbálnák ki az ayahuascát, nem fogadják, mert nem biztos, hogy fel vannak készülve arra, amivel ez a kezelés jár. Azelőtt, hogy valaki elmenne hozzájuk, már otthon el kell kezdenie egy szigorú diétát, amelyet náluk és az elvonulás után is egy ideig folytatnia kell.

A cikk teljes egészében IDE KATTINTVA olvasható el.

Kapcsolódó
Apiterápia: ősi gyógymód, ami télen is a rendelkezésünkre áll
Az immunrendszerünk erősítésére a téli hónapokban van a legnagyobb szükség.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik