Életmód

Már ezer kilométernél tart a kutyájával gyalogló 75 éves Feri bácsi a Kéktúrán

Nagy kutyasétáltatás. Így nevezte el Soós Feri bácsi az utat, amit kutyájával jár be az Országos Kéktúra útvonalán.

Egy egész ország megismerte és szurkol Soós Ferencnek és Forint nevű kutyájának, akik több, mint két hónapja indultak útnak, hogy együtt bejárják az Országos Kéktúra útvonalat.

Ezer kilométer már sikerült

A Zala megyei Reziből érkezett a hír a kerek számról és a túra állásáról. Már csak 170 kilométer hiányzik a teljes Kéktúra megtételéhez.

És akkor essen néhány szó az indulásról. Ferenc még április 16-án írt Facebook bejegyzésében az alábbi gondolatokkal indította a “nagy kihívást”:

“Április 24-én indul a “Nagy kutyasétáltatás”. Kovács Tibor Ringó barátom egy versével búcsúzom.
“Vagyunk, megyünk, szaladunk,
Mert létünk örök mozgás.
Séta helyett rohanunk,
Az élet sürgés-forgás!
Boldog séta, csak mi élet,
Aki mást tesz, nagyot téved.”
……….
“Boldog séta, nem rohanás, békés, kedves odaadás,
ajándék és égi áldás.”
A Kercaszomoron élő  férfi négylábú társával, Forinttal indult útnak Hollóházáról

Akkor viccesen meg is jegyezte, hogy mivel a kutyáját Forintnak hívják, „mindig lesz nála egy kis apró”.

Az Országos Kéktúra nem kis vállalás, hiszen a folyamatos turistaút hossza 1172 kilométer. Miután a napokban 75. évét betöltött Feri bácsi gyakorlott túrázó, így a menetelés és a természetismeret nem áll távol tőle, talán ezért is érthető, hogy

 a gurulós kocsiján és Forinton kívül semmi különösebbel nem készült a táv megtételére, még térképet sem vitt magával.

A táv megtételét nem szakaszokban, nem vissza-visszatérve, hanem egy huzamban, minden holmijukat magukkal húzva, és jó időben a szabad ég alatt megpihenve tervezte a jó erőben lévő Feri bácsi.

Ahogy rótta a kilométereket barátjával, Forinttal egyre nagyobb népszerűsége lett. A Kéktúra szeretetreméltó híressége lett, akiért megmozdult az ország és a túrázók közössége.  Bármelyik település közelében bukkant fel kutyájával, valaki mindig üdvözölte őket, rákérdezett, szükségük van-e bármi segítségre.

Facebbok/ Soós Ferenc

A Kéktúra útvonalán sok túrázóval találkozik, akik örömmel sétálnak vele egy-egy útszakaszon

Krekács Petra életmód tanácsadó és pilates instructor a  Cserhátban futott össze Feri bácsival és mint posztjában írja nagy élmény volt számára, hiszen az érték, amit Ferenc képvisel, mindenképp példaértékű.

Feri bácsi elmesélte Petrának, hogy fiatalabb korában nem volt lehetősége hosszan túrázni, elvonulni. Bakancslistás volt számára a Kéktúra, de olyan igazi túlélő módon. Mindig is nagy túrázó, sétázó volt. Egy számára fontos példakép, barát halálának évfordulóján, az ő emlékére április 24-én, útnak indult kutyájával Forinttal. Naplót vezet, meg szeretné majd osztani az élményeit, tapasztalatait, amiből van bőven, hiszen ha csak az időjárást nézzük, bizony sem a nagy meleg, sem az esős időszakok nem kedveznek a túrának és éjszakáknak, de mindezek megélése mégis fantasztikus volt.

Krekács Petra

A határait feszegetve, bármelyikünket lepipálva olyan helyzetekben helytállt – igazából túlélt -, hogy maga is meglepődött.

Minden este átgondolja, hálát ad a tapasztalataiért, feljegyez, mindegy, hogy éppen bivakol (amikor szállás és sátor nélkül alszunk a hegyen – vagy legalábbis valahogy átvészeljük az éjszakát a szabadban – a szerk.), vagy egy temető ravatalozója alatt talál megnyugvást éjszakára. Azt mondta, hogy csak egyetlen dolgot üzen a fiataloknak:

Mozogjatok rendszeresen és minél többet. Ne várjatok, nincs mire. Mozogni kell, az tart egészségesen, megalapozza a jóllétet. Lehet az túrázás, séta, bármi, amit szeretettel tudsz csinálni.

Szívből gratulálunk Feri bácsi! A hátralévő 170 kilométerhez pedig jó időt és kitartást kívánunk.

Kapcsolódó
57 nap alatt körbegyalogolta az országot a volt színházigazgató
Arra is szerette volna felhívni a figyelmet, hogy miért fontos megtanulnunk harmóniában élni a természettel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik