Életmód

Demecs Norbi és Koczog András tanácsai őszi túrákhoz

Demecs Norbert
Demecs Norbert
Hogyan induljunk el felfedezni az őszi erdők, mezők színes forgatagát? A Mátra legtapasztaltabb túravezetője és a vadkempingezés egyik hazai képviselője segített nekünk tanácsaival.

A természet szerelmeseinek a túrázás egy négyévszakos hobbi, hiszen az erdő, a mező, a hegyek, a növény- és az állatvilág tavasztól télig tartogat számunkra szépségeket. A tavasz az ébredezés, a nyár a meleg burjánzás időszaka, télen pedig hatalmasra tágul a tér az erdőkben, nem beszélve arról, mikor fehérbe borul minden.

A legtöbb túrázó úgy tartja, hogy látványban és élményekben is a legváltozatosabb mégis az ősz, amikor a szeptemberi langyos idő lassan átfordul a hűvösebb, hosszabb túrákhoz illő hőmérsékletbe, a természet pedig olyan színekkel ajándékozza meg az embert, hogy alig tud betelni vele. És még egy kis szemerkélő eső is jót tesz a túrának.

Mint Heves megye nagykövete, először kicsit hazabeszélnék: a Mátra és a Bükk régiója mindig gyönyörű, ám ősszel talán a legszebb. Van egy-két hét, amit el kell csípni októberben, amikor a legszínesebb az erdő. Fent a Mátrabércen, (az Országos Kéktúra mátrai szakasza, főleg 700-800 m feletti részeken) az öreg bükkösökben, vagy éppen a Bükk-fennsík rétjein és nevezetes kövein elképesztő az ősz, annyi szín van, amit máshol talán nem is látni

– mesélt kedvelt túrahelyeiről Demecs Norbert, aki túrablogot vezet és a Mátra magazin műsorvezetője, 15 évesen lett túravezető, ma már évente 300 túrát szervez. Elmondása szerint igyekszik mindig a kevésbé frekventált helyszíneket felkutatni.

Demecs Norbert

A Mátrában, szinte egész szeptemberben gyönyörű az őszi kikerics virágzás, többek között Sástón, az Ilona-völgyben vagy a Gyökeres-réten, olyan mint egy rózsaszín szőnyeg. Hasonlóan a Bükk-fennsíkon, például Bánkút környékén, de bármelyik fennsíki réten gyönyörködhetünk bennük. Nagyon szeretem az őszt még például a Börzsönyben és a Pilisben. Kifejezetten gyönyörű a táj Dömös környékén, a Rám-szakadék fölött található Árpádváron és a Rám-hegyen.

– mesélte Norbi hozzátéve, hogy akár órákon keresztül gyönyörködött a hegyek, völgyek és a színek igéző szépségében, amit a Budai-hegyek is megajándékozhatnak, mint például a Nagy-kopasz, a Széchenyi-hegy vagy Makkosmária.

Demecs Norbert

Különleges látnivalók közül Norbi először a Zemplénben található Füzér várát említette, ami a nagyszabású felújítása óta olyan, mint egy tündérmesébe illő palota. Szintén nagyon különleges a Bakonyban, Várpalota környékén Bátorkő (Pusztapalota) várának romja, nem csupán történelmi és építészeti sajátosságai miatt, de a környezetéből adódóan is, hiszen a térségében végighaladó ösvényekről nem csak a panoráma csodálatos, de az utakat szegélező szömörcebokrok is, melyek izzó vörösen pompáznak az őszi napsütésben.

A Mátrában járva érdemes felkeresni a mátraszentistváni Sípark legelőit, amelyek a síszezonon kívüli időben szabadon látogathatóak. A síterep egy mini Ausztria vagy Svájc fent a Mátrában, ahol gyönyörű kis tavak, mesés fenyőerdők, csodás panoráma és a tarkálló erdőkkel borított hegyoldalak ölelése varázsol el. Ha pedig valaki kevésbé nehéz vagy hegyes terepet keresne ősszel, akkor annak a Duna, vagy a Tisza mesés ártereit tudom ajánlani nagy szeretettel.

Demecs Norbert

Koczog András természetjáró, túravezető, a turaoldal.hu üzemeltetője és a Facebook-on a Vadkemping csoport alapítója, szerkesztője azt a tanácsot adta, hogy főleg a kezdő túrázók az úgynevezett sáv jelzéseket (kék-zöl-piros-sárga) kövessék, ezek a különböző tájegységeken keresztül vezető turistautak, amelyek  fontosabb kiindulási pontoktól (vasút, villamos, hajó és autóbusz állomásoktól, ill. megállóhelyektől) más hasonlóan fontos pontokig vezetnek.

A turaoldal.hu bejegyzésében András össze is szedte a jelzéseket, elmondása szerint érdemes ezeket tanulmányozni, mert sokat segíthetnek, ahogy egy túratérkép is.

András kedvenc túrahelye, amely tele van vadkempingezésre alkalmas helyekkel, a Dobogó-kő kör, amit már több mint 20 alkalommal teljesített. De korábban azt javasolta nekünk a túravezető, hogy járjuk végig az Országos Kéktúra (OKT) vagy Kék Kör útvonalának szakaszait, ezek népszerű útvonalak és kellően dokumentáltak is, akitől pedig idegen a vadkempingezés, könnyen találhat magának olcsóbb szállásokat, több helyen vannak turistaházak is.

Demecs Norbert

Mindkét túravezető kiemelte, hogy a szeptember a szarvasbőgés ideje. Norbi a Mátrában Tar környékén, a kis házánál, a Sár-hegyen, valamint a Felső-Mátrában, Mátraszentimre térségében szokta hallgatni a szarvasok nászát.

A Bükkben Szilvásvárad és Szarvaskő a törzshelyem, de a Gödöllői-dombság mélyén, Isaszeg környékén is bőven van rá lehetőség

– emelte ki a túravezető. De azt hozzátehetjük, hogy szarvasok élnek szép számmal Zala, Somogy, Tolna és Baranya vármegyékben is, nem is beszélve a többi vadról, amiket vadlesekről, madárfigyelő lesről több helyen megfigyelhetünk.

Ami pedig az előkészületeket illeti mindkét szakember kiemelte, hogy egy jól felkészült túrázót nem érhet meglepetés. Először is a hátizsákban legyen elegendő folyadék és élelem, szőlőcukor, energiaszelet és egy kisebb elsősegély-csomag. A telefonra már többféle, térképes applikáció is elérhető, az is nagy segítség, de mindig figyeljünk oda, hogy az akkumulátor ne merüljön le teljesen, ha vészhelyzet miatt telefonálni kellene. A kezdők pedig keressenek fel eleinte vezetett túrákat, az sokat segít a tapasztalatszerzésben.

Fontos, hogy megfelelő túrafelszerelésben induljunk útnak, a ruházat megválasztását az időjáráshoz igazítsuk, és mindenképpen ügyeljünk arra, hogy minőségi lábbelit használjunk. Túrázáskor átvitt és a szó szoros értelemben is nagyon lényeges, hogy biztos lábakon álljunk, így egy jó túracipő elengedhetetlen

– így Norbi, akinek a mondatait annyival egészítette ki András, hogy az őszi időszakban több lehet a sár is, így nem árt esőkabát, esőnadrág és a kamásli is sokat segít. Ezekből a sportáruházakban már viszonylag jó minőséget is be lehet szerezni.

Demecs Norbert

E sorok írója is tesztelte már tűrőképességét esős túrában, és sajnos a szemerkélő csapadék és a zivatar is okozott kellemetlenséget. A lábbeli és a felső ruházat is amolyan „szekrénytuning” felszerelés volt: amit kitúrtam a régi edzős holmik közül. Elhasznált sportcipő és meghatározhatatlan márkájú anorák kabát. A cipőben teljesen bizonytalanul kapaszkodtam a baktatókon felfelé, a kabát pedig a szemerkélő esőben ugyan nem engedte át a vizet, de úgy bentragadt a pára, hogy csurom víz volt a pólóm. A zivatarban pedig öt perc alatt ázott át.

Nekem bevált a népszerű sportáruház alsó-középkategóriás félszárú túracipője, esőkabát ügyében pedig gondoltam egy merészet, és rábólintottam az egyik legmagasabb minőségű túramárka, a Fjällräven akciós ajánlatára, a High Coast Hydratic esőkabátra, amit már több alkalommal sikerült tesztelnem esőben, és se a pára nem marad bent, se az eső nem talál utat befelé. Érdemes pár alapvető felszerelésre beruházni, mivel a minőségi holmik garantálják a tartósságot is.

Koczog András tanácsként még azt is hozzátette, hogy az őszi túrázásnál már figyelni kell a hidegre is, mert az erdőkben délután, este felé jobban hűl az idő, mint ahogy azt megszoktuk. És hamarabb is sötétedik, ezért úgy tervezzük a túrát, hogy még világosban kiérjünk a túrösvényről, de mindenképp vigyünk magunkkal fejlámpát, nagyon hasznos tud lenni, ha mégis leszáll az est.

Kapcsolódó
Eljutott a Himalájába, hazajött, és a Pilisben találkozott önmagával
A jógaoktató a vadonba viszi a csoportjait és a nordic walking sportág keretén belül önismereti túrákat tart.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik