Életmód

Orbáncfű, a természet szorongásoldója

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A középkorban ördögűzőnek is tartották, manapság egyéb erényei miatt érdemes használni.

A közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) – melyet lyukaslevelű orbáncfűnek vagy egyszerűen orbáncfűnek is neveznek – a Kárpát-medence gyakori őshonos növénye. Antidepresszáns, közérzetjavító, enyhe nyugtató, valamint álmatlanság elleni hatásai miatt a középkorban hatékony „ördögűzőnek” tartották. Antidepresszáns hatása tudományos kísérletekkel is igazolt. Pszichés és fizikai-egészségi állapotra való jótékony hatásai miatt gyógyhatású készítményként, recept nélkül kapható gyógyszerként mára világszerte több millióan szedik. Levelét saláták, likőrök ízesítésére is használják. Korábban hívták úgy is, mint Szent János virága.

Az orbáncfű a következőkben tud segíteni

1. Depresszió és Szorongás

Az orbáncfű rendszeres fogyasztása segíthet enyhíteni a depresszió és szorongás tüneteit. Számos tanulmány alátámasztotta, hogy az orbáncfű kivonatainak használata hatékony lehet a könnyű és közepesen súlyos depressziós epizódok kezelésében. A hangulatjavító hatás mellett csökkentheti az álmatlanságot és a feszültséget is.

Mivel az orbáncfű természetes eredetű, így sokan preferálják azt a hagyományos antidepresszánsok helyett. A szintetikus gyógyszerek gyakran számos mellékhatást okozhatnak, míg az orbáncfű általában kevesebb mellékhatással jár. Azonban fontos megjegyezni, hogy bár a természetes megoldások előnyösebbek, minden esetben érdemes orvossal konzultálni a kezelés megkezdése előtt.

Az orbáncfű kivonatait számos formában lehet elérni, beleértve a kapszulákat, tablettákat, cseppeket vagy teákat is. Ez lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb adagolási formát.

Tartsuk szem előtt, hogy az orbáncfű hatása nem mindig azonnal észlelhető. Vannak, akik már néhány hét után érezhetik a változást, míg másoknál a hatás lassabban alakul ki. A hosszabb távú hatásokhoz a rendszeres és hosszabb ideig tartó fogyasztásra lehet szükség.

2. Sebgyógyítás és bőrproblémák

Az orbáncfű kivonatait külsőleg alkalmazzák sebgyógyításra és különböző bőrproblémák kezelésére. A növénynek gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságai elősegíthetik a sebek gyógyulását és a bőr egészségének javítását. Az orbáncfű olajat vagy krémet égési sérülések, vágások, horzsolások és egyéb bőrirritációk esetén használják.

3. Hormonális egyensúly

Néhány kutatás arra utal, hogy az orbáncfű kivonatai hatással lehetnek az endokrin rendszerre és a hormonális egyensúlyra. Azokban az esetekben, amikor a nők hormonális változásokkal járó tünetekkel küzdenek, például menstruációs problémák vagy premenstruációs szindróma (PMS), az orbáncfű hasznos lehet a tünetek enyhítésében. Azonban ezekben az esetekben is fontos az orvosi tanácsadás és a mérsékelt használat.

Ne szedj orbáncfüvet akkor, ha

  • gyermeket vársz,
  • szoptatsz,
  • antidepresszánst szedsz,
  • vagy alkoholt, esetleg valamilyen tudatmódosító szert, drogot fogyasztottál.
  • És mindenképpen egyeztess az orvosoddal akkor is, ha:
  • fogamzásgátlót,
  • rákgyógyszert,
  • HIV gyógyszert,
  • vagy véralvadásgátlót szedsz.

Erre azért van szükség, mert bizonyos esetekben és a szedett gyógyszer hatóanyagaitól, illetve összetevőitől függően, az orbáncfű módosíthatja ezeknek a gyógyszereknek a hatását: előfordulhat, hogy felgyorsítja a felszívódásukat, vagy épp csökkenti a hatásfokukat.

Mellékhatások

Bár az orbáncfű természetes gyógynövény, azért lehetnek olyan mellékhatásai, amik arra utalnak, hogy telítődött vele a szervezet. Ilyen tünet lehet többek között a fejfájás, a fényérzékenység, a szájszárazság, a szédülés, a koncentrációs zavar és a fáradékonyság is.

Kapcsolódó
Gyógynövények, melyeket ősszel érdemes begyűjteni
Nyáron a gyógynövények szerelmesei a virágokat kutatják fel és gyűjtik össze, ősszel a bogyók, magok és a gyökérzet az, ami begyűjtésre vár.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik