Életmód

Megnyílt Magyarország első Nulla Hulladék Tanösvénye

Facebook / Humusz Szövetség
Facebook / Humusz Szövetség
Egyedülálló környezetvédelmi tanösvénnyel gazdagodott Budapest.

A Humusz Szövetség szeptember 23-án megnyitotta a Humusz Ház kertjében Magyarország első Nulla Hulladék Tanösvényét – írta a dontwasteit.hu.

6+1 állomásból álló Nulla Hulladék Tanösvényt mutatott be a Humusz Szövetség. Újbuda zöld oázisában bárki megismerkedhet a hulladékmentes életmód lépéseivel.

Magyarországon ma egy fő átlagosan évi 416 kg háztartási hulladékot termel, amelynek 60 százaléka szemétlerakóban vagy hulladékégetőben végzi. Fontos átgondolni, milyen szemlélettel, üzleti és közösségi megoldásokkal lehet csökkenteni a tetemes mennyiségű hulladékot.

Az újrafeldolgozás, a szelektív gyűjtés jelentősége ma már mindenki számára nyilvánvaló, ennek ellenére a legyártott műanyag csomagolásnak mindössze 10 százaléka hasznosul újra. Ennek 2 százalékából állítanak elő ugyanolyan csomagolóanyagot, míg a maradék 8 százalékból plüssállat, töltőanyag és egyéb műanyagtermék készül.

Facebook / Humusz Szövetség

Az új tanösvényen bemutatják, hogyan lehet jó minőségű új terméket készíteni a papírból, illetve, hogy miért fontos a textilanyagok, a használt olaj, az elemek és a veszélyes anyagok szakszerű gyűjtése.

Az egyes állomásokon mindenki megismerkedhet az újrahasználat típusaival, a csereberebörzével, a bolhapiaccal, valamint betekinthet a környezetbarát háztartás és egy hulladékmentes, zöld város működésébe.

A Humusz Szövetség tagjai mindenkit nagy szeretettel várnak, a környezetvédők szerint az iskolás csoportoknak különösen értékes lehet a tanösvény megismerése. A tanösvény hétköznapokon 9 és 17 óra között egyénileg bárki számára látogatható, a Humusz Szövetség élmény-foglakozásokkal várja az általános iskolás és középiskolás csoportokat.

A Nulla Hulladék Tanösvény létrejöttét az Energiaügyi Minisztérium és a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. támogatta.

Kapcsolódó
2024-től kötelező lesz a komposztálás Magyarországon
A biohulladék ugyanis nem szemét, hanem értékes tápanyagforrás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik