Mozaik

Palackpostát fogtak a nagy Ipoly-takarításon

Facebook / A Nagy Ipoly-takarítás
Facebook / A Nagy Ipoly-takarítás
Gyerekek bukkantak a flakonba bújtatott üzenetre.

Idén harmadik alkalommal rendeztek folyó takarítást az Ipolyon – írta az Ipolyinfo.

Augusztus 10-én, csütörtökön kezdődött és szombatig tartott a III. Nagy Ipoly-takarítás, melynek keretében több mint 170 kilométeres szakaszon megtisztították a folyót.

Az idei nagytakarításban is egyesületek, civilek, önkéntesek vettek részt. Az akciót a határ magyar oldaláról Nógrád és Pest vármegye önkormányzatai, Szlovákiából Besztercebánya és Nyitra megye önkormányzatai támogatták.

Facebook / A Nagy Ipoly-takarítás

33 felvidéki és 13 magyarországi település önkéntesei vettek részt idén Ipolygalsa és Szob között a nagytakarításban. 

A Duna-Ipoly Sportegyesület és a Pro Civitate Dei Egyesület által szervezett rendezvényre csaknem 300 önkéntes regisztrált, akik főleg kenukkal végezték a gyűjtést, idén gyerekek is részt vettek az akcióban.

Az Ipoly az első világháború után vált határfolyóvá, de mára az új hidak megépülésének köszönhetően összekötő kapoccsá vált az országok között. Amellett, hogy környezetvédelmi célja van, a többnapos akció összeköti az anyaországi és a felvidéki magyarságot, a magyarokat és a szlovákokat egyaránt.

Míg tavaly szárazság volt, idén magas az Ipoly vízszintje, így több az örvény, nagyobb a sodrás, ezért a szervezők csak azokat engedték a vízre, akik jártasak a vízi közlekedésben. A legtöbben a partról segítették a munkát.

Facebook / A Nagy Ipoly-takarítás

A múlt évi Ipoly-takarítás során a teljes szakaszon 127 köbméter hulladék gyűlt össze. Az összegyűjtött szemetet a Balassagyarmati Városüzemeltetési Nonprofit Kft. és a szlovákiai Marius Pedersen Hulladékgazdálkodó Vállalat szállítja el.

A rendezvény második napján a gyerekek egy palackpostát találtak a part menti fák ágai között. A műanyag flakont a balassagyarmati Nyitnikék Tagóvoda apróságai bocsájtották vízre tavasszal, azt remélve, hogy a PET palack tartalma olyanokat ér el, akiknek fontos a benne lévő üzenet.

A palackot 2023. április 21-én, a Föld napja alkalmából készítették az óvodások, céljuk az volt, hogy felhívják a figyelmet a környezetvédelem fontossságára, értékeink megőrzésére.

Kapcsolódó
Önkénteseket várnak a nagy Ipoly-takarításra
Az Ipoly 170 kilométeres szakaszát tervezik megtisztítani a második „Nagy Ipoly-takarítással.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik