Mozaik

Visszaválthatóak lesznek a PET-palackok

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

A kormány ígérete szerint 2024. január elsejétől kötelezően visszaválthatóak lesznek az eldobható italcsomagolások, így a PET-palackok és az alumínium dobozok Magyarországon – írta meg a Greenpeace közleményében.

A Greenpeace Magyarország még 2022. július elsején egy 40 ezer PET-palackból készült ajándékcsomagot küldött Palkovics László környezetvédelemért és hulladékgazdálkodásért felelős miniszternek – ennél több PET-palack fogy Magyarországon negyedóra alatt.

A csomaggal együtt átadták azt a petíciót is, melyben 55 ezren kérik a kormánytól, hogy tegyék kötelezővé az eldobható italcsomagolások teljeskörű újrahasznosítását, illetve kötelezzék a gyártókat és forgalmazókat a visszaváltható, újratölthető csomagolások alkalmazására.

A júliusi esemény után a Greenpeace levélben is elküldte kérdéseit Palkovics Lászlónak, amelyre most részben választ is kapott – ebben a miniszter leírja, hogy a kötelező visszaváltási rendszer hatályba lépési dátuma 2024. január 1.

A Greenpeace azt írta, hogy régóta várt lépés és üdvözlendő, hogy végre van céldátum az üveg- és PET-palackok, valamint az alumínium dobozok betétdíjas rendszerének bevezetésére, bár ennek 2024-ben történő életbelépése csúszás az eredeti 2023-as céldátumhoz képest.

Kapcsolódó
Betétdíjasok lehetnek a műanyag palackok és a sörösdobozok is
Szeptember közepén kerülhet a kormány elé az új italcsomagolási hulladék visszaváltási rendszerről szóló előterjesztés.
Olvasói sztorik