Életmód

Kötelező lesz a PET-palackok és az alumínium italcsomagolások visszaváltása

Pexels.com
Pexels.com
Döntő részük – évi több mint 1 milliárd PET-palack – jelenleg lerakókban, égetőkben, erdőszélen, patakpartokon végzi.

Az Országgyűlés kedden megszavazta azt a törvénycsomagot, amely alapján kötelezően visszaválthatóak lesznek az italcsomagolások. Az elfogadott hulladékszabályozás alapján most a kormányon a sor, hogy meghatározza a betétdíjas rendszer működtetéséhez kapcsolódó konkrét előírásokat, írta közleményében a Greenpeace Magyarország.

Kapcsolódó
Betétdíjasok lehetnek a műanyag palackok és a sörösdobozok is
Szeptember közepén kerülhet a kormány elé az új italcsomagolási hulladék visszaváltási rendszerről szóló előterjesztés.

Sok európai országban már bevezették a visszaváltási díjat a PET-palackok, az alumínium és a papír italos dobozok csomagolására is. A csomagolóanyagok pontos körét a törvényt követő kormányrendelet határozza majd meg: ez várhatóan 2023 nyarától lépteti majd életbe a kötelező visszaváltási díjas rendszert.

A kormány idén februárjában meghirdetett Klíma- és Természetvédelmi Akcióterve alapján a visszaváltási rendszert az üveg- és műanyag palackokra, és a fémdobozokra is előírnák

– fogalmaznak a közleményben.

A Greenpeace saját sikerének is tartja, hogy végre Magyarországon is szabályozás születik a kötelező visszaváltási rendszer bevezetésére.

A szervezet évek óta kampányol az egyszer használatos termékek és csomagolóanyagok kivezetéséért. A szervezet eldobható italcsomagolások kivezetéséért indított aláírásgyűjtését már 25 ezren írták alá.

Jelenleg a PET és az alumínium italcsomagolások kétharmada nem hasznosul, döntő részük – évi több mint 1 milliárd PET-palack – lerakókban, égetőkben, erdőszélen, patakpartokon végzi. Lejárt az egyszer használatos csomagolóanyagok ideje. Késlekedés nélkül garantálni kell az újratölthető rendszerek kötelező visszahozatalát, valamint garantálni kell, hogy minden hasznosítható italcsomagolás ténylegesen újra is legyen hasznosítva

– nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace kampányfelelőse.

A szervezet szeretné elérni, hogy a visszaváltási díj bevezetésének határideje legyen 2022. január 1. a tervezett 2023. július 1. helyett, mert ezzel csökkenteni lehet a több milliárdnyi nem hasznosuló PET-palack és alumínium doboz mennyiségét.

Kapcsolódó
Műanyag palackokból készítenek ökotéglákat közösségi házak építéséhez
A kitömött palackok tűzállósága jó eredményt mutat a teszteken.
Olvasói sztorik