Életmód

Megszüntetik a PET-palackos termékek árusítását a Pécsi Tudományegyetemen

Környezettudatos döntést hoztak, október elsejétől mondanak stopot a műanyagnak.

Megszünteti a műanyag, PET-palackos vizek, illetve italok beszerzését a Pécsi Tudományegyetem (PTE) – közölte az intézmény az MTI-vel.

Fotó: Pixabay

A magyarországi felsőoktatási intézmények között elsőként döntöttek úgy, hogy október 1-től a PET-palackos víz, üdítő helyett újrahasznosítható, üveges kiszerelésű termékeket vásárolnak a rendezvényekre, konferenciákra, emellett a karokon hetven ingyenes víztöltő állomást helyeznek ki.

A döntés egyik indokaként említették, hogy a Pécsi Tudományegyetem négy éve csatlakozott a “Zöld egyetem” programhoz, amelynek egyik legfontosabb üzenete a környezettudatos szemlélet erősítése, a folyamatos nyitottság, fogékonyság az ökológiai lábnyomot csökkentő újdonságok iránt.

Magyarországon évente 1,4-1,5 milliárd PET-palack kerül forgalomba, s ezeknek csak töredékét, csupán 7-8 százalékát dolgozzák fel újra.

A vizes és üdítős palackok száműzése után a PTE tervei szerint hasonló környezetbarát kezdeményezés indul majd: újrahasznosított, komposztálható anyagból készült tányérokat, evőeszközöket, poharakat, dobozokat használnának az egyetem büféjében és egyéb vendéglátó egységeiben, valamint minden, az intézményhez köthető rendezvényen.

Kiemelt kép: Pixabay

Pókselyem és a cellulóz hibridje helyettesítheti a műanyagot
A pókháló jelentheti a megoldást a műanyagok elleni harcban?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik