Mozaik

Műanyagoktól pusztulnak a világhírű narai szarvasok

Arra kérik a japán hatóságok a szarvasairól világhírűvé vált Nara városának látogatóit, hogy ne etessék az állatokat, mert több egyed is azt követően pusztult el a közelmúltban, hogy műanyagot fogyasztottak, írja a Guardian.

Március óta összesen 14 szarvas pusztult el, közülük 9 gyomrában jelentős mennyiségű műanyag-hulladékot találtak a helyi természetvédelmi szervezet tájékoztatása szerint. Egyikük nem kevesebb, mint 4.3 kilogramm műanyagot nyelt le.

The Yomiuri Shimbun / Europress

A szemeteket feltehetően a turisták dobták el az utakon, miután megetették az állatokat, pedig több angol és kínai nyelvű felirat is jelzi, hogy csak a helyben vásárolt kekszeket szabad a szarvasoknak adni. A szarvasoknak kifinomult a szaglásuk, és az élelmiszerek műanyag-csomagolásáról azt gondolhatják, hogy fogyaszthatók.

Nara utcáin több mint 1300 szarvas mászkál szabadon. Japánban isteni hírnökként tartják őket számon és 1957-ben nemzeti kincsnek nyilvánították az állatokat.

A település egyre közkedveltebb a turisták körében, 2012 és 2017 között tízszeresére nőtt a látogatók száma. Két évvel ezelőtt 2.09 millió ember kereste fel a csodálatos helyszínt.

Párját ritkítja a világhírű magyar szarvasfarm
Turisztikai szerepvállalásuk is tudatos, hiszen az itt szerzett látvány és élmény felejthetetlen.

Kiemelt kép: iStock

Olvasói sztorik