Mozaik

Orvvadászok hurkából szabadított ki egy szarvast az önkéntes

Vajon hány hurok lehet még az erdőkben?

Egyik önkéntesünk nem mindennapi élményéről tájékoztatott bennünket. A hónap közepe táján ragadozómadár fészektérképezést végzett a Kisszentmárton környéki erdőkben. Már jó ideje járta a területet, amikor egy hurokba akadt fiatal szarvasbikára bukkant, olvasható az MME Baranya Megyei Csoportja facebook oldalon.

Az orvvadászok által kirakott, erős sodronyból készült hurok a bika agancsára tekeredett.

Fotó (mobiltelefonnal készült): Várdaróci Szilárd – A hurokba akadt szarvasbika

A szarvas még jó erőben volt, valószínűleg csak néhány órával korábban került szorult helyzetébe. Az önkéntes először maga próbálkozott az állat kiszabadításával, de a szarvas erőteljes védekezése miatt hamar felhagyott a kísérlettel.

Ezután kért segítséget telefonon a helyi természetvédelmi őrtől, aki a területileg illetékes vadásztársaságot riasztotta. Viszonylag rövid idő múlva már a helyszínen is volt az egyik hivatásos vadász a társával együtt, akik nem kevés erőfeszítés árán végül megszabadították a szarvast a huroktól. A még mindig jó erőben lévő vad gyors vágtában távozott.

Azonban az állat alig ötven méter vágta után hirtelen elvágódott, és az avaron vonaglott. Messziről úgy tűnt, hogy kitörte a nyakát, de szerencsére nem így volt. Mire a szabadítók a közelébe érkeztek, már felállt, és menekülni próbált. Ekkor lehetett észrevenni a nyakára tekeredett újabb hurkot. Ezt már valamivel könnyebben le lehetett szedni róla, és a szarvas végleg visszanyerte szabadságát.

A vadászok ezután ezt a hurkot is beszedték, így csökkentve a vadakra leső veszélyt.

Ennek a szarvasnak szerencséje volt. De vajon hány hurok lehet még abban az erdőben?

Kiemelt kép: Pixabay.com

Fehér szarvast fotóztak egy nógrádi erdőben
Páratlan és ritka látvány.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik