Mozaik

10 ezer éve kihalt óriásszarvas agancsait fogták ki egy tóból

Olyasvalamibe botlott a napokban két észak-ír férfi, amire álmaikban sem gondoltak volna: egy olyan teremtmény koponyáját és agancsait fogták ki egy tóból, amely 10 ezer évvel ezelőtt élt a Földön, írja az MNN.

Raymond McElroy és társa, Charlie Coyle szeptember 5-én egy édesvízi tavon halászott, amikor egy szokatlan dolog akadt a horgukra. Eleinte azt hitték, hogy egy tölgyfa vastagabb ága lehet az, de kiderült, hogy tévedtek.

Ardboe Gallery/Facebook

A zsákmány a 10 ezer éve kihalt óriásszarvas agancsa volt. Az állat neve utal a méretére is, hiszen feltételezések szerint több mint kétméteresre is megnőtt.

A LiveScience beszámolója szerint a két férfi alig egy kilométerre volt a parttól, halászhálójuk pedig hat méter mélyre ért le.

Korábban történt már különleges felfedezés a tónál. 2014-ben egy másik halászember, Martin Kelly egy alsó állkapocscsontot fogott a vízben, ami egy múzeumi kurátor vizsgálata szerint körülbelül 14 ezer éves lehetett.

Mivel a helyszín egyezik, McElroy hiszi, hogy a csont és az agancs ugyanazon egyedhez tartoztak, de ennek megállapítását a kutatókra hagyja. Amíg a hatóságok nem döntik el, hová szállítják az agancsokat, addig McElroy a garázsában őrzi azokat.

Ardboe Gallery/Facebook

Az óriásszarvas Európában, Ázsia északi és Afrika nyugati részén élhetett.

Kihalásának okai vitatottak: egyesek szerint hatalmas méretű agancsaik okozhatták kipusztulásukat. Erre két magyarázatot dolgoztak ki:

  • idővel az agancsok olyan hatalmas méretűek lettek, hogy akadályozták az egyedeket a mindennapi életvitelükben (tkp. a nemi szelekció „megszaladása”);
  • az agancsok felépítéséhez sok kalciumra és foszfátokra volt szüksége, viszont az utolsó jégkorszak végével a megváltozott növényzet már nem tudta biztosítani a szükséges elemeket az agancsok felépítéséhez, így az állatokban csontritkulás (osteoporosis) alakult ki, mivel az agancsok felépítéséhez szükséges elemeket szervezetük a csontjaikból vonta ki.

Mások szerint őseink túlzott vadászata okozhatta a faj kihalását.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik