Mozaik

Pókselyem és a cellulóz hibridje helyettesítheti a műanyagot

A pókháló jelentheti a megoldást a műanyagok elleni harcban?

A Science Advances ebben a hónapban közzétett tanulmányában a tudósok azt állítják, hogy új anyagot fejlesztettek ki azzal, hogy a fából nyert cellulózszálakat a pókhálóban található selyemfehérjéhez ragasztják. Az eredmény pedig egy erős, rugalmas anyag, amely mindarra képes, amire a műanyag, anélkül, hogy szennyezné a bolygót, írja a Mother Nature Network.

Az anyag annyira hatékony, hogy a kutatók már a műanyag lehetséges alternatíváját látják benne a gyógyszeripartól kezdve a textiliparon át a csomagolásokig.

Nyírfa rostanyagot használtunk, cellulóz nanofibrillumokká bontottuk, merev állványra igazítottuk, és puha pókselymet adtunk hozzá

– magyarázta Pezhman Mohammadi kutató a sajtóközleményben.

De hány szorgalmas pókra lenne szükség ahhoz, hogy a termelést a műanyagéval hasonló mértékben végezzék a jövőben?

Fotó: Pixabay

Kutatásukhoz a finn tudósok nem egyetlen pók-selyemszálat használtak fel, hanem szintetikus DNS-sel egészítették ki azt.

Mivel ismerjük a pókselyem DNS-szerkezetét, azt lemásolhatjuk és felhasználhatjuk olyan selyemfehérje-molekulák előállításához, amelyek kémiailag hasonlóak a pókhálószálakhoz

– magyarázza Markus Linder, az Aalto Egyetem kutatója.

Az 1950-es évek óta, amikor a polimerek világviszonylatban elszaporodtak a fogyasztók körében, az éves termelés a kétszázszorosára nőtt. Csak 2015-ben több mint 380 millió tonnát gyártottak belőlük.

De az új biológiai anyagok, mint például a pókselyem és a cellulóz hibridje, legalább reményt adnak arra, hogy a nemzetközi erőfeszítések ne vesszenek kárba az egyszer használatos műanyagok csökkentésére.

Stopot mondtak a műanyagnak az olasz szigeten
Sem a helyi boltosok nem értékesíthetnek műanyagot, sem a turisták nem vihetik be a turistaparadicsomba.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik