Csillagvilágok tükrében még szebben ragyog a magyar vidék

Terebesi Dénes szeretné másoknak is megmutatni az univerzum csodáit.

A fotózáshoz fény kell. Napsütéses őszi látkép, vagy egy tavaszi virágoskert megörökítéséhez a tehetség és a megfelelő minőségű felszerelés kevés, elegendő fényre is szükség van. Ám akadnak olyan természetfotósok is, akik kevesebb fénnyel is beérik – ők éjszakai látképeket kattintanak.

Terebesi Dénes

A Budapesten élő mérnökinformatikus, Terebesi Dénes is azok közé az asztrotájkép-fotósok közé tartozik, akiknek a fantáziáját az éjszaka fényei izgatják. A fiatal édesapa, amikor nem a számítógép előtt ül, izgalmas időtöltésnek hódol: történelmi idők romjait örökíti meg – éjjel.

Weboldal fejlesztéssel foglalkozom, a maradék szabadidőmet, amikor csak tehetem fotózással töltöm. 2021 szeptemberében vettem a feleségemnek egy fényképezőgépet, de nem ragadta magával a dolog, így én kezdtem el használni a gépét

– mesélte Dénes a Sokszínű vidéknek.

Előtte a mérnök csak telefonon fotózott, így teljesen ismeretlen volt számára az újonnan felfedezett, varázslatos világ. Néhány online tanfolyam segítségével rövid idő alatt sikerült beletanulnia a fényképezésbe.

Terebesi Dénes
Terebesi Dénes
Terebesi Dénes
Terebesi Dénes
Terebesi Dénes
Terebesi Dénes

Jókor jó helyen

Terebesi Dénes főként asztrotájkép témákat fényképez. Amikor az időjárás kegyes hozzá, kint tartózkodik az éjszakai égbolt ölelésében. A fővárosi hobbifotós már gyerekfejjel is sokat kirándult, valószínűleg innen ered vonzalma a szép tájakhoz. A csillagos égbolt és a tájkép is olyan téma, ahol el kell távolodni a nagyvárosból, és ez Dénes számára „felszabadulást” jelent a mindennapi mókuskerékből.

Terebesi Dénes

A felettünk elterülő csillagos ég megörökítése önmagában szerintem nem elég, ezért igyekszem mindig érdekes helyeken és kompozícióban lefotózni a Tejutat, vagy más égi objektumot. Ehhez pedig tökéletesek a pusztatemplomok. Magyarországon szép számmal találunk belőlük. A romok többsége az asztrofotózás szempontjából tökéletesen sötét helyen áll, ahol a városok fényei nem nyomják el a csillagok ragyogását, ezért előszeretettel kombinálom őket a képeimen

– magyarázta Dénes.

Terebesi Dénes

Csillagködök bűvöletében

Terebesi Dénes a természet nappali szépségeit és a távoli csillagképeket egyaránt szívesen megörökít, de az asztrotájképek a kedvencei, ehhez természetesen megvan a megfelelő, profi felszerelése. Dénes szerint fontos megtervezni a munkát, hiszen az asztrofotózás, mint műfaj, sok-sok tervezést igényel.

Nem mindegy, hogy mikor és hol fotózunk, persze nem árt némi szerencse sem az időjárással. Az évek folyamán megtanultam, hogy mikor a legideálisabb a légkör, hol vannak Magyarország „sötét pontjai”, így ebben a műfajban érzem magam otthonosan. A természetfotózáshoz másfajta felszerelésre és rengeteg türelemre van szükség

– fejtegette a pillanatvadász.

Terebesi Dénes
Terebesi Dénes
Terebesi Dénes
Terebesi Dénes
Terebesi Dénes
Terebesi Dénes
Terebesi Dénes

Fókuszban a romtemplomok

Terebesi Dénesnek a misztikus romok a kedvencei. Legyen az egy templom, kápolna, vár vagy akár egy elhagyott régi épület, mindegyikért rajong. A hobbifotós úgy érzi, a misztikus romok autentikus előteret tudnak adni a csillagos égboltnak.

Lehet játszani is velük, ha itt-ott megvilágítjuk az építményt. Azt sem szabad elfelejteni, hogy érdekes történetük van, amit szintén átadhatok a képeimen keresztül. Tervezés során előzetesen meg kell keresnem a Google térképen, hol bújnak meg ezek a régi romok.

Terebesi Dénes

Marasztalta az anyaföld

Idén nyáron Dénesnek nem mindennapi kalandban volt része, igaz, az eddigi legizgalmasabb fotózása végül meghiúsult. Az asztrofotós a Somogy vármegyei Papdi kápolnát szerette volna megörökíteni, de kicsit megcsúszott az indulással. Már erősen sötétedett, amikor a romtemplom közelébe ért, a navigáció ekkor 700 méterre írta a célt.

A GPS beküldött egy erdei útra, csak nem számoltam vele, hogy előtte sok eső esett arrafelé. A sötétben – a magas fűvel borított úton – nem vettem észre, hogy mély sár van előttem. Persze a kocsi egykettőre beleragadt. Körülbelül egy órát próbáltam mindenféle praktikával kikecmeregni belőle, de nem sikerült.

Terebesi Dénes
Terebesi Dénes
Terebesi Dénes
Terebesi Dénes
Terebesi Dénes
Terebesi Dénes

Végső megoldásként Dénes felhívta a feleségét, akinek sikerült segítséget küldeni a kései órában. Nagyjából 3 órával később megérkezett a fotós apósa, aki autójával kihúzta a sárból a Dénes kocsiját. A misztikus kápolnát így nem sikerült lefotózni, de jövő nyáron a mérnök-fotós azt tervezi, hogy újra megpróbálja.

Mind az életben, mind a képeim készítésekor a tökéletességre törekszem. Úgy gondolom, hogy az éjszakai képek segítségével a folyton változó gyönyörű univerzumból megmutathatok másoknak egy aprócska pillanatképet. Szeretném, ha mások is megláthatnának olyan pompájában, ahogy szabad szemmel, a városokból csak ritkán látható.

A cikk fotóit Terebesi Dénes készítette.

Kapcsolódó
Csillagködök bűvöletében élvezi a skandináv éjszakákat a békési asztrofotós
A békési nehézgépkezelőt rabul ejtette az űr látványa. Altmann Tibor Göteborgban él, szabadidejében bámulatos felvételeket készít a csillagokról.