Mozaik

Lefotózta az “univerzum arcát” a magyar asztrofotós

Altmann Tibor
Altmann Tibor
Egy távoli diffúz ködről készített látványos felvételt a Göteborgban élő nehézgépkezelő.

A Svédországban élő Altmann Tibor különleges felvételeket készít a skandináv éjszakákról. Távcsővel kémleli az eget, és speciális gépével megörökíti a távoli csillagködöket.

Korábban a Sokszínű vidék is bemutatta a magyar asztrofotós káprázatos képeit, köztük az Androméda-galaxisról készített fotót. A közelmúltban a magyar fotós egy pompás felvételt készített, ezúttal az Észak-Amerika köd (NGC 7000) elnevezésű égi jelenségről.

Az Észak-Amerika köd egy diffúz köd a Hattyú csillagképben. Altmann Tibor fotóját alaposabban szemügyre véve egy emberi arc körvonalai is felismerhetők a képen.

Nevét annak köszönheti, hogy a körvonala úgy néz ki, mint Észak-Amerika térképe. A mellette látható, másik “fényes jelenség” pedig a Pelikán köd

– mesélte megkeresésünkre az asztrofotós.

Altmann Tibor

Az Észak-Amerika ködben csillagképződési folyamatok zajlanak, melyek sugárzásának hatására a körülöttük lévő gázfelhő felfénylik.

Az NGC 7000 ködkomplexumot William Herschel 1786-ban fedezte fel Sloughból, ő Angliából kémlelte az őszi égboltot. Az Észak-Amerika köd döbbentes méretű, több mint négy teleholdnyi területet fed le az égbolton.

A Pelikán-köd a felvételen az NGC 7000 mellett helyezkedik el, a látványos alakzat közel 2000 fényévre fekszik a Földtől, így a fotón látható jelenség a kétezer évvel ezelőtti állapotát mutatja.

Kapcsolódó
Lélegzetelállító felvétel készült a Holdról
Andrew McCarthy kaliforniai asztrofotós legújabb felvételén ámul a fél világ.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik