Életmód

4 tanács a halvásárláshoz

Unsplash
Unsplash
Együnk több halat, nem csak finom, hanem egészséges is.

Ha máskor nem is eszünk elegendő halat, karácsonykor azért megnövekszik a hazai halfogyasztás.

Hogy biztosan jó minőségű és biztonságos fogásokat adhassunk szeretteinknek, tartsunk be néhány alapszabályt!

1.Válasszunk megbízható forrást

Olyan halkereskedőnél vásároljunk, aki szem előtt tartja a hal minőségét, biztonságát.

A pultban a friss halat az olvadó jég hőmérsékletén (0°C), jégágyon tartja, tálban vagy tepsiben, halfajonként elkülönítve. A halpultban lehet hal egészben, zsigerelve, filézve, patkóra vágva, minél inkább szálkátlanítva, egyértelműen pikkelyezve, ami már konyhakész.

Az igényes pultban feltüntetik, hogy a hal tenyésztett vagy vadon fogott, sőt, jelölik a származási helyét is.

Élő hal árusítása esetében az akvárium tiszta, vize átfolyós rendszerű, folyamatosan cserélődik, mellette levegőztetett, és a halak nem zsúfoltan vannak benne. Az akváriumban csak egészséges hal lehet. Az egészséges hal testfelülete sérülésmentes, és nem „pipál” a víz felszínén.

2. Hűtsük megfelelően

Ahogy a szaküzletben, úgy otthon is figyelni kell a megfelelő hűtésre, 0°C-on vagy alatta kell tárolni.

Ha lefagyasztanánk, akkor azt konyhakész állapotában, gondosan, teljes felületén résmentesen  becsomagolva és felcímkézve érdemes megtenni. Nagyobb mennyiség esetén jobb, ha adagonként fagyasztjuk.

3. Frissen fogyasszuk!

A halhúsból készített ételeket fogyasszunk el minél frissebben, mert a tárolás során gyorsan megromlanak, és megbetegedést kiváltó bomlástermékek képződhetnek benne.

A fagyasztott hal felolvasztását optimális esetben hűtőben végezzük, a hús csak addig legyen hűtetlenül, ameddig feltétlenül szükséges, amint lehetséges, készítsük el.

4. Kerüljük a szennyeződéseket

Figyeljünk arra, hogy a hal tárolása, kezelése, felolvasztása során ne szennyezzünk be más élelmiszereket. A konyhai felületeket mossuk át forró vízzel, az ecetes, citromos víz segíthet a szag eltávolításában is.

Kapcsolódó
Akár napi 60 ezer forintért keresnek halpucolókat
Az állás betöltéséhez halbontási tapasztalat szükséges.
Olvasói sztorik