Békacombbal és hernyólárvával is kínálták a vendégeket a karcagi séftalálkozón – írta a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei hírportál.
Különleges ételeket főztek a karcagi Lovagi Udvarban szombaton a meghívott mesterséfek. Szatmári János tulajdonos 13. alkalommal rendezte meg a Séfek találkozóját, amelyen idén vadas ételek kerültek terítékre. A résztvevő séfek valamennyien közétkeztetéssel foglalkoznak és fontosnak tartják a zöldségek széleskörű felhasználását főzéseik során.
A séfek azt szeretnék, ha a fiatalok megkedvelnék az egészséges ételeket és a szüleik is minél több zöldséget fogyasztanának.
A kecskéből nemcsak pörköltet lehet főzni, hanem töltött, rakott húst is készíthetnek belőle, s különlegesség a hernyólárvából készülő saláta is.
A jó hangulatú főzésben részt vettek országosan ismert mesterséfek, Berényi Máté, a 2022. évi Közétkeztetési Szakácsverseny győztese, Kalas László privát séf, Végh Tamás séf, a HunGast gasztronómiai igazgatója, a Magyar Grill Szövetség elnöke, Hörömpő István séf, a kakucsi Hagyományőrzés a Gasztronómiáért Egyesület elnöke és Szatmári Zoltán séf is.
A békacombot vajas, tejszínes, gyömbéres mártásba tettük, remélem ízlett a vendégeknek. A fűszerek közül a gyömbért például sokan teába szokták tenni vagy forralt borba, pedig ezt az egyszerű zöld fűszert bátran lehet használni a békacombhoz, vadhúsokhoz, de még rántott csirkéhez is. A legtöbb ember a szarvashúsból biztosan pörköltet főzne, ám mi töltött húsokat készítettünk belőle, a kecskéből pedig rakott húst
– magyarázta Szatmári János a portálnak.
Kalas László privát séf tejszínes, tárkonyos vadragu-levest készített a találkozón.
A séf szerint a hamarosan induló báli szezonban van, ahol a fine dining kell, azaz, a megszokottnál kisebb adagokból felépített, 6-8 fogásból álló menüsor, melyben kifogástalan alapanyagokból készített, különlegesen ízletes ételek szerepelnek gyönyörű tálalásban.