Otthon készült

Megőrülnek az amerikaiak a magyar séf pörköltjéért

Szabó Balázs fogásai bekerültek a legdivatosabb fogások közé.

Tokió, Helsinki és Brüsszel után 2021 óta a Washingtoni Magyar Nagykövetségen dolgozik Szabó Balázs, akinek a fogásaiért megőrülnek az amerikaiak. A séf pörkölttel és házi készítésű nokedlivel nyűgözte le az amerikai gasztro-sajtót, de a lángos is nagy sikert aratott. A magyar embereknek talán mindennapinak tűnhet ez az egyszerű egytálétel, de Washingtonban mégis nosztalgikus hangulata van, különlegesnek számít, és sokan szeretik.

Az NBC washingtoni kiadásában foglalkozott a magyar séffel, ahol a legtrendibb menüket és fogásokat sorolták fel, amelyek 2024 telét meghatározzák. Szabó Balázs immár 12 éve dolgozik különböző nagykövetségeken szerte a világban, és immár három éve a Washingtoni Magyar Nagykövetség séfje. A séf szaktudására a Darcy Hotel is felfigyelt, ami után egy együttműködést is kezdeményeztek a követség konyhájával.

Tavaly volt az első közös munka a két intézmény között. Nagykövetségünk új belvárosi épülete nem sokkal azelőtt lett átadva, közvetlenül a szállodával szemben az út másik oldalán. Úgy gondolom, ez az itteni sajtóban is megjelent hírverés és az azóta kialakult remek személyes kapcsolat is közrejátszhatott abban, hogy kíváncsiak legyenek a mi kis országunk jó néhány összevetésben is híres, a helyi ízlés szerint jól kombinálható, de mégis igényes ételeinek prezentálására

– mesélt az együttműködés kezdetéről Szabó Balázs.

A Darcy Hotelben működő Gerrard Street Kitchen vezető szakácsa, Chef Ali gondoskodott arról, hogy Balázs instrukciói az ételek elkészítésével kapcsolatban maradéktalanul megvalósuljanak.

A legutóbbi alkalommal a magyar kínálatból pörköltön kívül lángost is készítettek jó fokhagymás tejfölösen úgy, ahogyan én is szeretem és egy süteményt, amelyekre a szélesebb vendégkörükből is szuperlatívuszokban érkezett véleményezés. A nagy sikernek köszönhetően a húsvéti időszakra is felkértek egy hasonló megjelenésre, ahol a gulyáslevest fogják bárányból kipróbálni, előételként pedig a libamájas zsidótojást. A mindennapokban egyébként a legnagyobb odafigyeléssel készítik a nyers halas sushi-bár kínálatán át az étlapjukra kerülő francia, latin vagy akár Közel-Kelet ízvilágát is. Személyesen győződtem meg a hely tisztaságáról és profizmusáról

– fogalmazott a magyar séf.

Autentikus fogásokkal népszerűsíti a magyar konyhát

Az NBC által kiemelt menüért egyébként – ha valaki a hozzá kínált borsort is kéri – 25 ezer forintot kérnek az ottani Torkos Csütörtöknek megfelelő akció keretében. Előételnek kevert zöldsalátát kapunk citrusos olívaolajjal, majd jön főételként a vörösboros marhapörkölt, házi nokedlivel, befejezésül pedig egy nagyon finom mogyorós csokoládétorta szeletet kínálnak.

Sajnos a fővárosban nincsen magyar étterem, viszont a gulyáslevest, paprikás csirkét és pár híresebb fogást szinte mindenki ismer, aki meghallja, hogy magyarok vagyunk. Sokszor szegezik nekem a kérdést, hogy miért nincs lehetőség semmilyen étteremben megkóstolni a magyar ízeket, ilyenkor a Pittsburgh-i Huszár éttermet szoktam ajánlani, ahol a gulyásleves mellett más erősen retró hangulatú fogást is lehet enni

– magyarázta Szabó Balázs.

A magyar séf további rendezvényeken és együttműködések keretében is népszerűsíti majd a magyar konyhát. Legközelebb a nagykövetségek séfjei reprezentálják majd a nemzeti fogásokat, ahol a nagyközönség Balázs menüjét is megkóstolhatja majd.

Elsődleges célom a magyar konyha és gasztronómia népszerűsítése és megismertetése a helyi közönséggel

– mondta a séf.

Az amerikaiak nagyon nyitottak a világ összes konyhája és kultúrája iránt, így mindig akad befogadó közönség. Washington DC egyébként több mint 170 nagykövetségnek ad otthont a világ minden tájáról, és az itt megrendezett Events DC Embassy Chef Challenge az egyetlen rendezvény a DMV-ben (DC, Maryland, Virginia államok) ahol a látogatók megkóstolhatják az Egyesült Államok nemzetközi nagyköveteinek szakácsai által – így a Szabó Balázs által is – készített autentikus italokat és ételeket.

Mi mindannyian az országunkra leginkább jellemzőbb ételeket visszük és ahogy az elmúlt alkalommal is, idén is versenyzünk a People’s Choice és a Judges Choice díjakért. 2024 március 7-én a Magyar standon fogom a paprikás csirkét nokedlivel, a túrós pogácsát, desszertnek zserbóval, illetve egy importőrnek (Taste Hungary and The Tasting Table Budapest) köszönhetően igazi magyar borok kóstoltatásával megismertetni a közönséget

– tette hozzá Szabó Balázs séf.

Kapcsolódó
Gérard Depardieu is megízlelte a szegedi mesterszakács remekeit
Sokszor hívták külföldre dolgozni, de ő hű maradt a Tisza-parti városhoz.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik