Életmód

Gérard Depardieu is megízlelte a szegedi mesterszakács remekeit

Sokszor hívták külföldre dolgozni, de ő hű maradt a Tisza-parti városhoz.

Olimpiai és világbajnoki érmek, világhírű vendégek a film és a sport világából, különleges ételek, a szállodai konyha reformja. Ha röviden próbálnánk meg összefoglalni Bálint Ferenc szegedi séf eddigi pályafutását, csak ennyit írnánk, de ezt röviden összefoglalni nem lehet vagy legalábbis nem érdemes.

Armani külsőt kapnak a vidék ízei egy „őrült séf” keze nyomán a Cserhátban
A béri Malom Udvarban találkozik az igényesség és az elegáns környezet a helyi farmra alapozó ízekkel - csupa-csupa szeretettel.

Márcsak azért sem, mert közel két évtizede, 2001 óta ugyanott dolgozik, minden csábítás ellenére. Ez a vendéglátásban is nagy ritkaságnak számít, sőt… Kitartásáról, elhivatottságáról is beszélt érdeklődésünkre a 44 éves mesterszakács.

Kacsamell – Bálint Ferenc

2001 előtt Szeged egyik jól menő éttermében dolgoztam konyhafőnökként, akkor hívtak a szállodalánchoz. Húsz éve nem egészen az volt a trend, mint most, nagy kihívás volt egy akkori háromcsillagos szállodát üzemeltetni. Sokkal nagyobb kihívás, mint éttermekben dolgozni. Reformra volt szükség a szállodai konyhában, az ételek újragondolására. Szabad kezet kaptam az étlap összeállítására, a konyhai csapat felépítésére nagyon pozitívan álltak hozzám

– mondja a szegedi Hunguest Hotel Forrás szakembere, akinek csapata többek között Gérard Depardieu és Katarina Wittnek is főzött már, és nem okozott csalódást. Hozzáállása a közeli ismerőseire számára is példaértékű, akárcsak az, hogy a mai világban nem a külföldi karriert választotta. Ezzel együtt sokat járt és jár külföldre, tanulni, versenyezni.

A luxemburgi világbajnokságon és az erfurti olimpián is részt vehettem a támogató környezetnek köszönhetően. Az akkori világban nagyon kevés helyen tehette meg az ember, hogy gyakran jár belföldi és külföldi tanulmányútra. Tíz-húsz éve a séfek még más helyzetben voltak, mint most, bár akkor is voltak nagy csodák, akiktől én is tanulhattam. Itt társként kezelnek most is, nem alkalmazottként. Családalapítás után nem is szívesen mentem volna külföldre dolgozni.

– folytatja Bálint Ferenc, aki a tudásvágyát többek között hideg és meleg konyhai tréningeken is ki tudja elégíteni, tanul és tanít, mesterszakácsokat képez. Mint mondja, mindig igyekszik megtalálni a trendeket, újdonságokat a konyhaművészetben, széles kapcsolattartásra törekszik, szakújságokat járat a munkahelyére, új szakkönyveket olvas és természetesen mindenre nyitott az online világában. Miközben tartja a lépést a változó világgal, van, ami nem változik benne:

Szegedi vagyok, és úgy tűnik, az is maradok.

Kiemelt kép: Bálint Ferenc

Olvasói sztorik