Életmód

Európai Év Fája: ezért nincs idén magyar jelölt

MTI/Kiss Dániel
MTI/Kiss Dániel

Február 1. és február 22. között lehet idén szavazni az Európai Év Fájára a verseny hivatalos honlapján. A voksolás mindvégig titkos, ugyanakkor a szervezők két alkalommal, legutóbb február 15-én részeredményeket közöltek az állásról.

Ebből derült ki, hogy toronymagasan vezet a tekintélyes, 200 éves lengyel közönséges bükk (a tavalyi kiírásnak is lengyel győztese volt egyébként) mögötte fajtatársa, a francia jelölt a második jó nyolcezer szavazattal lemaradva, a dobogó harmadik fokán Olaszország nevezettje, egy csodálatos olajfa állt a közlés pillanatában.

A szemfüleseknek feltűnhetett, hogy a listán a hagyományokkal ellentétben nincs ott Magyarországról az Év Fája, ami 2023-ban a szekszárdi Remete-kápolna kertjében álló berkenyefa volt.

MTI/Kiss Dániel

Megkerestük a magyar versenyt lebonyolító Ökotárs Alapítványt azzal kapcsolatban, mi az oka, hogy többszörös győztesként és állandó résztvevőként idén miért nem mérettetik meg a hazánkban győztes fát az európai porondon.

Válaszukban megerősítették, nem csak technikai hibáról van szó, idén valóban nem indult el a győztes fa az európai versenyen.

A jelölő szervezet sok energiát fektetett a hazai versenybe, és nem érezték magukat késznek az európai verseny kampányára, mi pedig természetesen tiszteletben tartjuk a döntésüket. Az Év Fája verseny jövőjét mindez nem érinti, az Ökotárs Alapítvány 2024-ben is meghirdeti a hazai versenyt, március 22-től lehet majd nevezni, a jelöléseket pedig május 10-ig várjuk majd

– jelezték.

Ezzel eldőlt az is, hogy idén nem lesz magyar az Európai Év Fája, aminek jelöltjeire ide kattintva tudsz szavazni.

A 13 évből eddig négyszer nyerte el magyar fa a címet, legutóbb 2019-ben a pécsi Havi-hegyi mandulafa lett a közkedvelt verseny győztese.

Kapcsolódó
A fa, ami minden tavasszal vízeséssé változik
Alighanem egyedülálló jelenség a világon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik