Mozaik

Mesébe illő lengyel tölgy az Európai Év Fája 2023-ban

Klub Gaja / treeoftheyear.org
Klub Gaja / treeoftheyear.org

Immár tizenharmadik éve hívja fel a figyelmet a fák és az emberek kapcsolatára, illetve a fák Európa kulturális és természeti örökségében betöltött szerepére az Európai Év Fája verseny, ahol ismét több mint egy tucat ország elismerésre méltó fája versenyzett egymással.

Az idei kiírásban összesen közel 178 ezren adták le a szavazatukat kedvencükre online, a hétfői eredményhirdetésen pedig az is kiderült, hogy több mint 45 ezer vokssal egy lengyel tölgy győzött.

Klub Gaja / treeoftheyear.org

A verseny honlapján közzétett információk szerint a varázslatos külsejű, 180 éves tölgy az egyik legismertebb fa az országban, melyet a hosszú élet és a bölcsesség szimbólumaként tartanak számon.

A fa a Lódz városában lévő Klepacz parkban található, egyedi formája pedig az év minden szakában turisták tömegét vonzza a környékre.

A különleges tölgy egyik ága S alakú és több mint 20 méter széles, az élőlény lombkoronája pedig egészen hihetetlen, 33 méter hosszú.

Klub Gaja / treeoftheyear.org

A 13 évből eddig négyszer nyerte el magyar fa a címet, legutóbb 2019-ben a pécsi Havi-hegyi mandulafa lett a közkedvelt verseny győztese. Magyarországot az idei évben egy tatai platánfa képviselte, amely tavaly a magyarországi versenyben megszerezte az Év Fája címet. A hazai nyertes fa 230-250 éves. Valószínűleg már nem sokkal ültetése után megdőlt, és a földfelszínnel párhuzamosan növekedett.

Hazánk és a tatai platánfa a 10. helyen zárt az Európai Év Fája versenyen 2023-ban.

Kapcsolódó
Egy-két évtizeden belül eltűnik a fenyő, aztán a bükk Magyarországról
Lucból pedig csak mutatóban marad néhány példány.
Olvasói sztorik