Mozaik

Az elárasztott falu őre lett az Európai Év Fája 2020-ban

Immár tizedik éve hívja fel a figyelmet a fák és az emberek kapcsolatára, illetve a fák Európa kulturális és természeti örökségében betöltött szerepére az Európai Év Fája verseny, ahol 16 ország 16 gyönyörű, és elismerésre méltó fája versenyzett egymással.

Az eredményeket kedden délután hirdették ki, ennek értelmében 47 266 szavazattal egy tüneményes cseh fa, az elárasztott falu őre nyerte az idei kiírást.

Fotó: Marek Olbrzymek

A Chudobínská fenyő a Vír gát bal oldali partjának sziklás nyúlványán áll. A fa az elárasztott Chudobín faluról kapta a nevét, amely a gát építése óta már nem létezik. Az elpusztult falu lakói által őrzött legenda szerint az ördög éjjel a fenyő alatt ül és hegedül. Sokkal valószínűbb azonban, hogy a helyiek a völgy felett zúgó erős szél hangját hallják.

Ez a fenyőfa nem csupán egy fontos tájékozódási pont, hanem lenyűgöző bizonyítéka annak is, hogyan képes ellenállni a természet az éghajlatváltozásnak és az emberi tevékenység hatásainak.

Fotó: Marek Olbrzymek

A második helyen Horvátország és a Ginkgófa Daruvárból zárt, a dobogó legalsó fokára pedig Oroszország és a Magányos nyár fért még oda.

A 10 évből eddig négyszer nyerte el magyar fa a címet, legutóbb éppen tavaly, a pécsi Havi-hegyi mandulafa lett a közkedvelt verseny győztese, amelyre minden évben több mint 200 000 szavazat érkezik a fákra.

Magyarországot idén a több mint 90 éves kocsányos tölgy, a kaposvári Szabadságfa képviselte az európai megmérettetésen, és a hetedik helyen zárt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik