Mozaik

Elkezdődött a szavazás az Európai Év Fájára

16 ország fái vetélkednek egymással idén is, köztük a kaposvári Szabadságfa. Szavazzunk!

Immár tizedik éve hívja fel a figyelmet a fák és az emberek kapcsolatára, illetve a fák Európa kulturális és természeti örökségében betöltött szerepére az Európai Év Fája verseny, ahol 16 ország 16 gyönyörű, és elismerésre méltó fája versenyez egymással, olvasható az Év Fája oldalon.

A 10 évből eddig négyszer nyerte el magyar fa a címet, legutóbb éppen tavaly, a pécsi Havi-hegyi mandulafa lett a közkedvelt verseny győztese, amelyre minden évben több mint 200 000 szavazat érkezik a fákra.

Mint az a Sokszínű vidék megírta, Magyarországot idén a több mint 90 éves kocsányos tölgy, a kaposvári Szabadságfa képviseli az európai megmérettetésen, amely 2019. októberében 4431 szavazattal lett a hazai Év Fája cím birtokosa.

A nyertes fa a kaposvári Berzsenyi Dániel Tagiskola udvarán áll, 1929. április 18-án ültették a két évvel korábban átadott épület elé. A csemete az Írott-kőről került Kaposvárra, s az ültetéskor a fa gyökereire Kassa, Kolozsvár és Nagyvárad földjét hintették. Az elmúlt 90 évben több ezer berzsenyis diák életét kísérte végig, időről időre az iskola legkitűnőbb tanulói az elismerő oklevelekre erősítve a tölgyfa egy-egy préselt levelét is megkapták emlékül.

A holland boszorkánytölgy – Fotó: treeoftheyear.org

A február 1-én induló európai versenyben, akárcsak tavaly, két fára szavazhat mindenki, és az idén sem lesz könnyű választani. A mi hazai jelöltünknek 15 versenytársa akadt, például a boszorkánytölgy – fenti képünkön -, amely Hollandia jelöltje, vagy az ősöreg fenyő Romániából, a háromlábú spanyol tölgy Spanyolországból és a 200 éves bodzafa Lengyelországból.

A szavazás február 29-ig tart. A szavazatok alakulását idén is csak egy ideig, jelen esetben február 23-ig lehet majd követni, a szavazás ezután titkossá válik. A végeredményt március 17-én a brüsszeli díjátadón hozzák  nyilvánosságra a szervezők.

A döntős fákról és történetükről, valamint a szavazás jelenlegi állásáról ITT lehet tájékozódni. Mindenkit szavazásra biztatunk – legyen ötödször is első a magyar fa!

Kiemelt fotó: treeoftheyear.org

Hős fa, melyhez II. Rákóczi Ferenc is kikötötte a lovát
A ziliziek büszkesége az igazi túlélő fa.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik