Mozaik

Hawaii varázslatos fája a hatalmas sámánfa

A különleges fa alatt állva olyan érzésünk lehet, mintha folyton esne az eső.

Hawaii fővárosától, Honolulutól 8 kilométerre északnyugatra terül el a Moanaula Garden, vagyis a Moanaula Királyi Kert, melynek egyik nevezetessége egy különleges sámánfa.

A terület belépődíj ellenében nyitva áll a látogatók előtt, a bevételt a park gondozására és karbantartására fordítják. A fenntartási költségek nagy részét a japán elektronikai vállalat, a Hitachi állja, egy különleges fa miatt, amelyet az emberek Hitachi-fa néven emlegetnek, és előszeretettel fotózzák magukat mellette, előtte vagy épp alatta.

Fotó: Instagram/ayaka_ichihara

A hatalmas és szépséges fa egy sámánfa, mely jellegzetes esernyő formájú lombkoronával terjeszkedik a park közepén lévő füves területen. A korát 160 évre becsülik, lombja 40 méter átmérőjű területet fed le. Honolulu városa a fát történelmi jelentőségűvé nyilvánította, és védelem alá helyezte.

A terebélyes sámánfa alatt állva napos időben is olyan érzésünk támad, mintha az eső esne. Ennek az oka egy tajtékos kabócafaj, amelynek ez a fa ad otthont. A rovar megszúrja a fát annak nagy cukortartalmú levéért, a fölösleges vizet pedig azonnal kiüríti magából. Egyenként ezek a cseppecskék alig érzékelhetők, ám ha a rovarok tömegesen elszaporodnak, szinte „esőzik” a korona. Mivel a samánfa impozáns méreteket ér el, ezért többnyire egyesével ültetik nagy, füves területekre.

Galéria
Fotó: Instagram/xximmarixx

Ez a fa ugyanakkor az egyik legkedveltebb céges szimbólummá vált Japánban, így rengeteg turista érkezik ide a felkelő nap országából egész évben, hogy a lassan nemzeti jelképpé váló fát megcsodálja.

Íme egy videó a varázslatos fáról:

1973 óta a Hitachi Csoport használja cége szimbólumaként világszerte a híressé vált fát.

Kiemelt kép: Flickr/KaraLyH

10 varázslatos fa a nagyvilágból
Igazi természeti csodák.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik