Mozaik

Jóvátehetetlen bűn lenne, ezért megtagadta a péceli platánfa kivágását egy favágó

Tasi Roland favágó a Facebook-oldalán számolt be róla szerdán, hogy felkérték egy szép nagy platánfa kivágására egy trafóház építése miatt, de ő ezt megtagadta és inkább társadalmi kezdeményezést indított a fa megvédésére, szúrta ki az Index.

Mint a posztban fogalmaz,

pár hete megfogadtam, hogy nem vágok ki több fát. De elmegyek megnézni őket, és igyekszem menteni a menthetőt. Elmentem a felmérni helyszínt – Pécel vasútállomása – ahol három gyönyörű nagy platán áll egymás mellett, amiket valószínűleg az állomás építésekor ültettek, szóval vasút történeti jelentősége is van. A kivágandó fa ezek közül az egyik lenne, trafóház építése miatt. Kezeltünk a menedzserrel, majd azzal indítottam, hogy ennek a fának a kivágása jóvátehetetlen bűn lenne.

Tasi Roland közölte, hogy a fa eszmei értéke ránézésre 250 millió forint, amiről mostanra kiderült, hogy pontatlan adat, a valós érték 33,15 millió forint.

Ezután ledarálta, hogy egy tonna oxigént termel évente, kicsivel több szén-dioxidot köt meg, több, mint 10 tonna port köt meg, 30 köbméter körüli a párologtatása, és kellemes árnyékába is bemenekülhetünk a meleg napsugarak elől.

Úgy hűti a környezetét egyetlen fa, mint két klímaberendezés
A fák levelei a transpirációnak nevezett párologtatáshoz az energiát a környezettől vonják el, ezzel hűtik a fa körül a levegőt.

A menedzser megkérdezte, hogy ezt hogyan lehet kiszámolni.

Elmondtam neki, hogy a fa jelenlegi ökológiai szolgáltatásainak a pótlásának az anyagi vonzata ez a szám. A facsemeték ára, a kiültetésükkel járó hozzávetőleges munkadíj, és még sorolhatnám. A kivágás oka a trafóházra vonatkozó 7 méteres védőtávolságra való hivatkozás, ami tiszta hozzá nem értésből adódik. Merthogy az építményt simán lehetne máshová is tenni. Rengeteg hely van ott

– írta.

Tasi leírta, egyetértettek abban a kivitelező cég munkatársával, hogy mindent megtesznek, hogy megmentsék a fát. Ő maga a bejegyzésben arra kéri az olvasókat, hogy írjanak e-maileket a beruházónak és a kivitelezőnek a fa érdekében.

A felsővezeték üzemeltetőjének is az a véleménye, hogy megfelelő tervezéssel még a gallyazás is elkerülhető lett volna, de mostmár késő a transzformátort áttelepíteni, szóval elegendő a gallyazás, mégpedig 3 méteres űrszelvény kialakításával.

Az Index megkereste Szöllősi Ferencet, Pécel polgármesterét, aki közölte, hogy teljesen egyetért a fa megmentésével. Már több telefont is eleresztett, hívta a köztársasági elnöki hivatalt, a kivitelező Strabagot és a beruházó Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt.-t (NIF) is.

Csodafaültetvényt avattak Nagyberényben
Egy hektárnyi területen nevelnek smaragdfát a településen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik