Mozaik

Vörös listára került, kihalás fenyegeti a vadgesztenyét

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) sebezhetőnek nyilvánította és felvette a kihalással fenyegetett fajokat tömörítő vörös listára a közönséges vadgesztenyét, írja a BBC.

Az IUCN közleménye szerint a vadgesztenye egyike annak a 400 Európában őshonos fafajtának, amit a kipusztulás fenyeget.

A fák nélkülözhetetlenek a földi élet szempontjából, az európai fák pedig diverzitásukból kifolyólag élelmiszerforrásként és menedékhelyként szolgálnak számtalan állatfajnak, köztük a madaraknak és a mókusoknak, ráadásul kulcsfontosságú gazdasági szerepük is van

– mondta Craig Hilton-Taylor, a lista összeállításáért felelős igazgató.

Mostanáig gyakorlatilag az összes Európában élő állatfaj védettségi állapotát felülvizsgálták, ezért a szakértők most a növényekre koncentrálnak, kiemelt hangsúlyt fektetve a kontinensen található 454 fafajtára.

Fotó: MTI/Komka Péter

A friss riportban megállapították:

  • a fafajták 42 százalékát a kihalás veszélyeztet;
  • a világon csak Európában megtalálható fafajták 58 százaléka veszélyeztetett;
  • külön kiemelték veszélyeztetettség szempontjából a közönséges vadgesztenyét, a berkenyét és a hegyi kőrist.

A fákat olyan veszélyek fenyegetik, mint a különböző fertőzések és betegségek, az invazív fajok megjelenése, az erdőirtás, a fenntarthatatlan fakitermelés és az erdőtüzek.

Egy másik riportban megállapították, hogy az európai cserjék szintén csaknem felét kihalás fenyegeti a mezőgazdaság, az invazív fajok és a klímaváltozás miatt.

Úgy hűti a környezetét egyetlen fa, mint két klímaberendezés
A fák levelei a transpirációnak nevezett párologtatáshoz az energiát a környezettől vonják el, ezzel hűtik a fa körül a levegőt.

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik