Életmód
Beautiful aerial view of spectacular Na Pali coast, Kauai, Hawaii

A sziget, ahol törvénybe iktatták a kedvességet

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2018. 05. 16. 06:22

Korábban a témában:

Hawaii szigetén évente közel kilencmillió turista fordul meg, az Aloha pedig az a szó, amit ott tartózkodásuk során szinte biztosan mindnyájan hallanak. A köszönés a szia és a viszlát szavakat hivatott helyettesíteni, de jóval többet jelent annál: magában hordozza a sziget szellemiségét, ami egyedülállóvá teszi a helyszínt, írja riportjában a BBC Travel.

Az Alo jelentése szemtől szemben, a Ha jelentése az élet lehelete, de nyelvészek szerint a szónak számos más, ezzel egyenértékű értelmezése is van.

Az egyik legemlékezetesebb okfejtés egy, a helyiek körében tisztelt idős hölgytől származik, aki 1970-ben egy Hawaii múltjáról, jelenéről és jövőjéről tartott konferencián szólalt fel. A szigeten akkoriban Vietnam és más politikai kérdések miatt forrongtak az indulatok. A rendezvény közepén Pilahi Paki felállt és érzelmes beszédet mondott az Aloha szellemiségről, azaz Hawaii egyedi spirituális és kulturális mivoltjáról, amely inkább összetartozó, mintsem megosztó.

Az asszony a monológjában az Aloha betűt sorkezdőként használva mondatot alkotott, így született meg a törvény Aloha szellemiségéről, ami sarkítva a megfontoltságot és a kedvességet írja elő.

Magyarul valahogy így hangzik a paragrafus:

Akahai, vagyis kedvesség érzékenységgel kifejezve;

Lōkahi, azaz egység harmóniával kifejezve,

Olu’olu, azaz barátságosság kellemességgel kifejezve;

Ha’aha’a, azaz alázatosság szerénységgel kifejezve;

Ahonui, azaz türelem állhatatossággal kifejezve.

Aloha
Thinkstock

Bár a törvény csak 1986-ban vált hivatalossá, annak mondanivalója mélyen gyökerezik a hawaii kultúrában. Az Aloha onnan ered, hogy a helyieknek mindig szüksége volt a békés együttműködésre és együttélésre, összhangban a földdel és a spiritualitással.

Ennek pedig van is értelme. Hawaii a világ legelszigeteltebb lakott területe: Kalifornia partjai körülbelül 4000 kilométerre vannak, Japáné még annál is messzebb. A szigetek rendkívül aprók, a legtöbbjük egy nap alatt körbejárható, és nincsenek hidakkal összekötve, ami meglehetősen megnehezíti a belföldi közlekedést. Így, hogy nincs hová menni, itt kell és itt kellett a múltban is megélnie az embereknek.

Mivel a hawaii nép mindig csak magára számíthatott, megtanulták, hogy tiszteletben kell tartaniuk egymást és a korlátozott erőforrásokkal rendelkező földeket. Számukra a legnagyobb értéket a szeretet- és tiszteletteljes kapcsolatok kialakítása jelenti évszázadok óta.

Mint mindenhol máshol, Hawaii-n is voltak problémák a hatalommal való visszaéléssel. De bizonyítékok vannak rá, hogyha a vezér nem az Aloha szellemiség szerint cselekedett, a nép megtalálta a módját, hogy megszabaduljanak tőle. Ezt a szokásukat máig megtartották.

Bár a vonatkozó törvény jobbára szimbolikus, ez nem azt jelenti, hogy nem működik, pláne, ha politikai vezetőkről és üzletemberekről van szó.

A man waits for tourists to have their pictures taken with his parrots in exchange for small donations in Honolulu, Hawaii, on January 2, 2014. Tourism has contributed 1.4 billion US dollars in tax revenue for the state through November 2013, 40 million dollars more than the same period last year. However, while year-to-date visitor arrivals and expenditures continue to exceed last year, growth continues to slow during the second half of the year with monthly decreases in arrivals and expenditures in November 2013,” according to Hawaii Tourism Authority (HTA).  AFP PHOTO/Jewel SAMAD / AFP PHOTO / JEWEL SAMAD
Europress/AFP/Jewel Samad

A törvényt gyakorlatilag lehetetlen érvényre juttatni, mert ez egy filozófia, ami a magatartást és az életmódot szabályozza. Mindazonáltal Hawaii állampolgárai és kormányzati tisztviselői kötelesek a törvénynek megfelelő életmódot folytatni

– fogalmazott a lap megkeresésére Dana Viola, Hawaii helyettes főügyésze.

Halála előtt a törvényt megihlető hölgy arról beszélt, hogy az Alohával, és a vele járó kölcsönös tisztelettel a hawaii népnek megvan a hatalma, hogy megmentse a világ kultúráját.

A Hawaii-ra látogató turisták közül sokan megjegyzik, hogy milyen szép a sziget, de a legtöbben mégis azt emelik ki, hogy milyen kedvesek az emberek.

Az emberek a világ minden táján békében szeretnének élni. Az Aloha szelleme alatt képesek vagyunk leküzdeni a különbségeket és olyan megoldásokat találni a problémákra, amelyek az emberek és a bolygónk jólétét szolgálják

– nyilatkozott Tulsi Gabbard államképviselő.

Létezik egy sziget, ahol a kagyló a fizetőeszköz
A nem hivatalos fizetőeszközt bankokban nem lehet befektetni, de minden kereskedő elfogadja.

Kiemelt kép: Thinkstock

vissza a címlapra

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.