Életmód

Horvátországban lehet a világ legkisebb tengere

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Az Adria horvátországi részén több tengernek nevezett terület található: a Novigradi-tenger, a Vir-tenger, a Murter-tenger, és a legkisebb kétségtelenül a Zadartól körülbelül 30 km-re keletre található Karinsko more, azaz Karini-tenger, mintegy 5,5 négyzetkilométerrel, írja a Travelo.

Bár ez a gyakorlatban csak egy öböl, a helyi lakosság tengerként hivatkozik rá, és a helyi lapok tudósítása szerint már azon dolgoznak, hogy hivatalosan is a világ legkisebb tengereként tartsák számon azt.

Ezt joggal is kérik, a Karini-tenger ugyanis feleakkora, mint a törökországi Márvány-tenger, amely jelenleg a cím birtokosa.

Az Adriai-tenger ezen öblét még 1781-ben nevezte el Mare di Carinnak, Giuseppe Antonio Grandis térképész, megkülönböztetve a szomszédos Novigradi-tengertől.

A Karini-tenger sótartalma alacsonyabb, mint az Adriai-tenger átlagos értéke a Karišnicából és más kisebb patakokból és forrásokból beáramló édesvíz miatt, de még mindig sós annyira, hogy a tengeri élőlények, mint például a delfinek és a teknősök jól érezzék magukat benne. Iszapjának és éghajlatának terápiás tulajdonságai régóta ismertek.

A helyi lakosok azt remélik, hogy a Karini-tenger világ legkisebb tengerévé nyilvánítása új lendületet ad a turizmusnak, valamint ennek köszönhetően a tengeri élőhelyek magasabb szintű védelmét is megkaphatják.

Kapcsolódó
Minden ingatlant elkapkodnak a festői horvát szigeten
A koronavírus-járvány és az euró bevezetése után az árak nagyjából megduplázódtak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik