Életmód

Kimutatták: a káromkodás segít elviselni a fájdalmat

Unsplash
Unsplash
„Egészségügyi okokból” elhangozhat pár durvább szó.

Jobban viseljük a fájdalmat, ha néhány „erősebb” szó vagy gesztus kíséretében tapasztaljuk meg – közölte a Psychological Reports.

Ha valamilyen hirtelen fájdalom ér minket, például belerúgunk az ágy sarkába, akkor önkéntelenül is elhagyhatja a szánkat egy-egy káromkodás, akkor is, ha egyébként nem jellemző ránk a „csúnya” beszéd. A most közzétett tanulmány szerint ez egyfajta védekező reakció az elszenvedett fájdalomra.

A kutatás során a michigani Kalamazoo College 111 tanulóját kérték arra, hogy egy jéghideg vízzel teli vödörben tartsák a kezüket addig, amíg bírják a fájdalmat. Egy részüknek az volt a feladata, hogy közismert indulatszavakat ismételgessenek közben, egy másik csoportnak pedig szavak helyett a középső ujjukat kellett a magasba tartaniuk.

A vizsgálat eredményei szerint a középső ujj mutogatása és a káromkodás egyaránt növelte a fájdalomtűrést, tekintet nélkül arra, hogy szavakkal vagy mozdulatokkal fejezték ki az indulatot.

Korábbi tanulmányok már megállapították, hogy a fájdalomtűrés összefüggésben van a fájdalomtűréssel, emiatt tapasztalják például szülés alatt is a gyakori trágár szavak emlegetését, azonban még nem tudják, hogy miért „működik” ilyen jól. Egy elmélet szerint a középső ujj mutatása ugyanazokat az idegpályákat aktiválja, mint a „f*ck” szó kimondása. Illetve a káromkodás elterelheti a figyelmet a fájdalomról, ezért is érezzük kevésbé.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik