Életmód

Kétütemű Trabanttal pöfögtek el az Északi-sarkkörig

Trabanttal érkezett a szerelem a fiatal párhoz.

Az autónál fontos a gyorsaság, a biztonság, a kényelem, a design. És van, hogy ezeket a szempontokat felülírja a szerelem. A fiatal pár, Mátó Zoltán és Mátóné Tonhajzer Arabella nem csak egymásba, hanem autójukba is szerelmes, ezért is indították el a Trabant-szerelem néven az oldalukat. Főhőse a Bolha névre hallgató kétütemű Trabant.

Mátóné Tonhajzer Arabella

Honnan jött nálatok a Trabant-szerelem?

Nálam abszolút a szerelem hozta magával a Trabantok iránti rajongását, ugyanis a férjem az egyik randinkra a Trabantjával érkezett, ennek már kereken 13 éve. Neki pedig gyermekkorából származik a kötődés.

Hozzáteszem, tőlem sem állt messze a veterán járművek szeretete, hiszen a mi családunkban is van egy régi, orosz csoda, egy Moszkvics.

Mátóné Tonhajzer Arabella

Mit kell tudni a ti autótokról?

A miénk egy 1990-es évjáratú kétütemű Trabant 601-S, és a rendszámából adódóan BoLHa névre hallgat. Műszakilag teljesen gyári mindene, pár éve pedig egyedi fényezést kapott. Benne utazni egy életérzés, leírhatatlan, ezt át kell élni.  Legnagyobb kalandunk vele egy skandináv túra volt 2018-ban.

Mátóné Tonhajzer Arabella

Mennyi karbantartást igényel, hogy megbízhatóan működjön?

Fontos megemlíteni a tankolásonkénti rendszeres olajcserét. Viccet félretéve, egy ilyen idős autónál a kopó alkatrészek miatt fontos az autó gyakori átvizsgálása, még úgyis, hogy mostanában már jóval ritkábban használjuk.

A Trabant köztudottan gyenge pontja a fék, ezért fontos a fékrendszer, futóművek rendszeres átvizsgálása is.

Mátóné Tonhajzer Arabella

Egy maratoni Trabant-túrára is vállalkoztatok, mesélnél erről?

A kalandban egy másik Trabanttal is osztozunk, egy baráti pár kísért el minket az úton. Összesen 8500 km-t tettünk meg, 13 országon át robogva, egészen Norvégia északi csücskéig, Lofotenig mentünk, mindössze 39 nap alatt. Felejthetetlen élmény, megannyi emlék és barátság fűz ehhez a körúthoz.

Például a kompozások, a finn wartburgos csapat, akik befogadtak minket egy éjszakára, és megvendégeltek, a találkozás Jollopukival, a magyar család, akinél Rovaniemiben megszálltunk.

Volt egy defektünk Lofonen felé egy híd közepén, ahol két arra járó norvég srác segítségével pár perc alatt megoldódott a probléma. Aludtunk a Trabiban Dániában a tengerparton.

Svédországban egy ismert kamionos magyar édesapa és családja szállásolt el bennünket.

A németországi izgalmak…

Szinte minden országban voltak emlékezetes történések.

Az útról vlog, nagyon sok cikk, és több elő bejelentkezés is látható volt, ami a mai napig visszanézhető.

A túrán szerzett élményeinkről, tapasztalatainkról a mai napig szívesen mesélünk különböző eladások keretében érkező megkeresések útján. Persze, ezeket picit már nehezebb összehangolni a családi programokkal.

Mátóné Tonhajzer Arabella

A hazai Trabantos közösség összefogásán is dolgoztok. Kikből áll a rajongók tábora, ki tart manapság ilyen autót?

Azt gondolom, a Trabant mára igazi kultusz-autó. Hobbi. A fiatalok is egyre inkább becsülik ezt a márkát, hiszen egyre kevesebb látható az utakon, leginkább veteránjármű találkozókon, kiállításokon csodálhatjuk meg őket. Ritka, aki napi autóként használja, de akad még olyan idősebb korosztály, aki első tulajdonosként őrzi, vagy egyik faluból a másikba elgurul vele, hogy picit megjárassa.

Szívesen megcsodálja az is, akinek nem volt soha, de mégis ismeri, mert a szomszédnak, nagybácsinak, papának volt. Mindenkiben ébreszt valamilyen nosztalgikus érzést. Ezért is különösen kedves érzés, hogy a garázsban nálunk is pihen egy darab a múltból, ami, ha “megszólal”, sok mindent elmesél.

Nem olyan régen indítottunk egy olyan közösséget, ami a hazai autós rendezvényeket gyűjti össze. Ezáltal egy helyen rendszereződnek ezek az események. Könnyebben tudnak előre tervezni az emberek, hogy a szezonban mikor, hova szeretnének ellátogatni. Az autosnaptar.hu -n bárki kedvére böngészhet, minden autófanatikus találhat kedvére való programot. Ezzel is próbáljuk összefogni a hazai autóstársadalmat.

Még sok izgalmas dologgal készülünk. Érdemes lesz követni.

Őszintén remélem, hogy a lányaink is megöröklik azt a fajta őrületet, ami bennünk él a retró, a veteránozás, emlékmentés tekintetében.

Mátóné Tonhajzer Arabella

Igazi fanatikusok is vannak köztetek (vagy csak azok vannak?), írtak már szakdolgozatot Trabant elektromos autóvá átépítéséről, készült Trabicikli és Trabant-kanapé is… milyen különleges dolgokkal találkoztatok?

Valóban, ma már szinte majdnem minden Trabant tulajdonos fanatikus.

Trabant-kanapéval mi is büszkélkedhetünk, nászajándékba kaptuk a barátainktól.

Trabiciklit pedig egy barátunk, Szaniszló Zsolt készített/készít.

MÁTÓNÉ TONHAJZER ARABELLA

Vannak gyárilag érdekesnek mondható különleges darabok, például a kabrió Kübel. Találkozókon izgalmas átépített Trabantokat lehet látni.

Mátóné Tonhajzer Arabella

Gondolom, naponta kaptok viccesnek szánt megjegyzéseket. Mik a leggyakoribbak?

Annyit kapunk, hogy ebből össze is állítottunk egy gyűjteményt. Itt elolvasható.

Kapcsolódó
A város, ahová gyepszőnyeggel borított Trabanton érkezik a nyuszi
Csornán minden évszakban ötletes alkotásokkal teszik vonzóvá a központot.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik