Életmód

Döbbenetes videó a világ legnagyobb építkezéséről

A The Line a világ egyik legnagyobb és legvitatottabb projektje.

Frissítünk!

A Guardian cikke szerint finanszírozási problémák miatt alaposan vissza kellett venni a projekt méretéből, így 2030-ra alig pár kilométer valósulhat meg belőle, ami ugyanakkor még így is jelentős a maga nemében.

A világ egyik legnagyobb és legvitatottabb építési projektje, a The Line város a tervek szerint halad.  A NEOM projekt első szakasza zajlik, ahol a The Line eléri a Vörös-tengert, és Hidden Marinat is.

A Szaúd-Arábia északnyugati részén található Tabuk tartományban épülő intelligens város mindössze kétszáz méter széles lesz, de cserébe százhetven kilométer hosszan épül ötszáz méteres tengerszint feletti magasságban.

A The Line le fogja küzdeni azokat a kihívásokat, amelyekkel ma az emberiség szembesül a városi életben.

A vízió szerint olyan városi közösség lesz, amely utaktól, autóktól és károsanyag-kibocsátásoktól mentes. Összesen kilencmillió lakost tud majd befogadni, és harmincnégy négyzetkilométeres alapterületre épül. Száz százalékban megújuló energiával fog működni, miközben az emberek egészségét és jólétét helyezi előtérbe a közlekedéssel és az infrastruktúrával szemben- írja a Deezen.

A kulcsfontosságú szolgáltatások mindenhonnan ötperces sétával elérhetők lesznek, a két végpont között pedig nagysebességű vonat közlekedik majd. Ráadásul a természet sosem lesz két perces sétánál távolabb a lakosságtól. A városi funkciók függőleges rétegezésben valósulnak meg, azaz a nyilvános parkok, a sétálóutcák, az iskolák, az otthonok és a munkahelyek függőlegesen helyezkednek el.

Roger Soto, tervezési igazgató, HOK szerint:

Amint elkezdesz foglalkozni vele, elkezdesz gondolkodni a lehetőségeiről. És az elméd elkezdi azt képzelni, hogy igen, talán lehetséges.

Nagyon úgy tűnik, hogy az eddig futurisztikusnak tűnt tervek ténylegesen megvalósulnak. A legújabb videón jól látszik, hogy gőzerővel zajlanak a munkák, hogy a beruházás első szakasza 2030-ra befejeződhessen.

Tény, hogy jelenleg ez a világ legnagyobb építkezése, ahol hetente többmillió köbméter földet és vizet mozgatnak meg. Az elkészült jövőváros zéró kibocsátású lesz, a tervek szerint páratlan életminőséget nyújt majd az ott élőknek.

A projekt egyensúlyt teremt majd a természetvédelem, a fenntarthatóság a gazdasági jólét között.

Peter Cook, a Cook Haffner Architecture Platform alapítója szerint:

Ha sikerül, úgymond új Babilon lesz. Ha pedig nem, akkor érdekes jelenség.

Kapcsolódó
200 ezer virágmagot vetnek óránként egy új kínai üzemben
Megvalósult a virágpalánta nevelésének teljes automatizálása.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik