Életmód

Ilyet még sosem láttak a magyar méhészek

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Még a több évtizedes tapasztalattal rendelkező méhészek sem tapasztaltak olyasmit, mint ami az idei évben zajlik.

A problémát az okozza, hogy a meleg idő után pont a lehűlés időszakában borultak virágba az akácfák, ami ugyan látványos, de a nektárgyűjtő rovarok a hidegben nem repülnek ki. A napsütéses órákban ha el is hagyják a kaptárt, hiába szállnak az akácvirágokra, azok alig tartalmaznak nektárt.

Lakatos László csataszögi méhész a szoljon.hu megkeresésére kijelentette: tulajdonképpen az akác szempontjából ez az év elment.

Az előző hónap nagyon meleg volt, most pedig ki se tudnak jönni a kaptárból a méhek, pedig a környéken is virágzik az akác. Tartós 15 fok fölötti idő kellene, sőt, 20-22 fok lenne az ideális. Az a gond, hogy a korai meleg miatt minden növény előbbre tart a fejlődésben. A repce is virágzik, de így nem tudjuk azt sem kihasználni. Azt hallani, hogy az északi akácot is kikezdte a fagy

– fogalmazott, hozzátéve, a reményük a napraforgóban lehet még, hiszen annak a virágzása még hátra van.

MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Hasonló negatív fejleményekről számolt be a szolnoki Gujla László is. Mint mondta, már huszonhét éve méhészkedik, de olyat még nem látott, hogy „előzőleg 28 fok volt, aztán meg reggelente mínusz három.” Rámutatott, az akác valójában már másodvirágzásban van. Egy hónappal ezelőtt mínusz 6 fokos hideg is volt hajnalban, akkor elfagytak a rügyek. Így most másodjára képződtek barkák.

A gond ráadásul nem csak egy területre korlátozódik le. Koller Zoltán tolnai méhész, az OMME (Országos Magyar Méhész Egyesület) Gemenci Szervezetének megyei elnöke a teol.hu-nak mondta el, hogy harmincöt éve méhészkedik, de még hasonlóra sem volt példa sosem szerinte, mint az idei.

Nem sok időt kaptak a méhek az akácvirágpor gyűjtésére, de a repce sem sikerült. Pár kiló mézet tudtunk csak gyűjteni repcéből, akácból meg még annyit sem. A kaptárakból a mézet nem is pörgettük ki, mert szükségük van a méheknek rá, azzal táplálkoznak

– magyarázta.

Nagyernyei Attila szedresi méhész csak folytatni tudta a sort: neki ez a 41. akác szezonja, de ilyen évre még szerinte sem volt példa.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke elmondta, az elmúlt két évben minden idők leggyengébb akácméztermését produkálta az ágazat, úgy tűnik az idei lesz a harmadik katasztrofális év. Közölte, hogy csak egy-két hét múlva fogják tudni pontosan megmondani, hogyan sikerült az akác, de az már most látszik, hogy jó termésre biztosan nem lehet számítani.

A méhészeknek egyéb gondjuk is van, ugyanis mint arról korábban írtunk, drasztikusan csökkent a magyar méz ára az olcsó kínai miatt.

Kapcsolódó
Erre figyeljünk, ha mézet vásárolunk
Nem árt biztosra menni. Egyetlen apró részlet az üveg címkéjén elárulja, milyen minőségű mézzel van dolgunk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik