Életmód

Erre figyeljünk, ha mézet vásárolunk

pixabay
pixabay
Nem árt biztosra menni. Egyetlen apró részlet az üveg címkéjén elárulja, milyen minőségű mézzel van dolgunk.

A méz az emberiség egyik legrégebbi élelmiszere. A méz jótékony hatása a benne található 100-nál is több aromaanyagnak, 28 féle aminosavnak, 12 féle ásványi anyagnak, 10 féle szénhidrátnak, 8 féle vitaminnak, továbbá enzimeknek, szerves savaknak, és baktériumölő anyagoknak köszönhető. A különböző mézfajtáknak eredetük szerint más és más az összetételük, és más a szervezetre gyakorolt gyógyhatásuk.

Magyarország méz-nagyhatalomnak számít, rendkívül széles a választék hazai és export termékből egyaránt. Éppen emiatt a minőség is igen eltérő lehet. Azonban némi odafigyeléssel biztosíthatjuk, hogy a legjobbat vegyük le a polcról, ebben segítséget ad Vince honlapján megjelent cikk.

Az egyik fontos faktor, ami befolyásolja a méz íztét és így végső soron az élvezeti értéket, a pasztörizálás. A pasztörizálás során először hirtelen felmelegítik az élelmiszert, aztán rögtön lehűtik, hogy csökkentsék a benne lévő baktériumok számát. Ennek köszönhető az is, hogy bizonyos élelmiszerek tovább elállnak.

Míg a pasztörizálás a tejnek kifejezetten jót tesz, a méznek már nem annyira. A hőkezelő folyamat befolyásolja a méz ízét. Az eljárás a vegyes mézeknél gyakoribb. A folyamat viszont nem feltétlenül szükséges.

Általában azért pasztörizálják a mézeket, hogy később kezdjenek el kristályosodni, azaz tovább maradjanak folyékony halmazállapotúak.

Ha tehát biztosra akarunk menni és szeretnénk, hogy az általunk kiválasztott méz ténylegesen olyan ízű legyen amilyet szeretnénk, olvassuk el az üvegen lévő tájékoztatót. A címkén fel kell tüntetni, ha az adott terméket pasztörizálták. Ez estben viszont megeshet, hogy nem olyan íze lesz, mint amire számítunk.

Kapcsolódó
Ez a világ legtisztább és egyik legdrágább méze
A minőségért mindent megtesznek az itt élő méhészek és szakemberek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik