Mozaik

Méz színű rovarcsapda lett az év ősmaradványa

Commons Wikimedia
Commons Wikimedia
Mondhatni, bejött a papírforma.

Megvannak a győztesek az év ásványa és az év ősmaradványa szavazáson – írta a Geometodika. A Magyarhoni Földtani Társulat kezdeményezésére a 2016-tól évente megválasztják a legszebb ásványokat és ősmaradványokat.

Nagy fölénnyel nyertek a befutók, az ásványok között az antimonit mögött a csillám-csoport és a goethit végzett, míg a borostyánkő egy tengeri sünt (Clypeaster) és a páfrányfenyőt (Ginkgoites) utasította maga mögé.

Az antimonit az antimon fém legfontosabb ércásványa (72% Sb). Formagazdag kristályai rendszerint oszlopos, tűs kifejlődésűek, hosszuk akár a 20 centimétert is meghaladhatja.

Flickr

Valószínűleg a Jurassic Park máig töretlen népszerűségének köszönhetően a borostyán lett a 2023-as év ősmaradványa. 

A borostyánkő egykor élt fás szárú növények megkövesedett gyantája. Számos növénycsoport termel gyantát, az áttetsző anyag a növény testén keletkező sérülések zárásakor látja el feladatát. A növényből kicsorgó gyanta kezdetben mézszerű, csillogó és ragacsos, így képes a vele kapcsolatba kerülő, kisebb állatokat csapdába ejteni, ezek a zárványok.

Wikipedia

A szabad levegőn a gyanta az esetlegesen belekerült zárványokkal együtt idővel megkeményedik, kedvező körülmények között pedig fosszilizálódik.

A világ leghíresebb borostyánkő kincsei a dominikai, a balti és a mianmari borostyánok. Hazánkban is több borostyánkő-előfordulás ismert (pl. Dudar, Pilisborosjenő, Putnok), ám a legfontosabb a Bakony hegységben, az ajkai szénbányászat „melléktermékeként” előkerült, késő-kréta korú borostyánkő, az ajkait, amelyből nemrég új pók- és darázsfosszíliákat is leírtak.

Kapcsolódó
Felfedezték a világ legújabb ásványát
A sötétzöld ásvány a kernowite nevet kapta.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik