Életmód

52 májusfát állítottak egy kis nógrádi faluban

A közreműködők, szervezők nagy elismerést érdemelnek, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy minden litkei fiatal lány kaphasson májusfát.

Egy kis nógrádi faluban, Litkén, ma reggelre minden kicsi és fiatal lány kapujában májusfa állt. A községben lévő közösségi szerveződés már nem az első, hiszen Litke alpolgármestere, Márton Imre és a Tarisznyatábor egyesület vezetője, Oláh András évek óta  aktív kezdeményezője a nemes ügyeknek. Ilyen volt a mostani is, ahol 52 kislány arcára ülhetett mosoly, meglátva a saját májusfáját.

A májusfa, mint szerelmi vallomás

Az első írásos visszaemlékezések a 15. századból ismertek, de a szokás feltehetőleg sokkal korábbról ered, tavasz szimbólumként lehetett jelentősége. A májusfa-állítás másodsorban a közösségi identitás kifejezését szimbolizálta.

Régen még a paraszti világban is a gazdaságilag megfontolt, előre eltervezett házasságok voltak divatban, de az udvarlás szabadságát nem vették el a fiataloktól. Az udvarló szerelmi zálogokkal  fejezhette ki érzéseit a lány felé. A májusfa lehetett egy szerelmi vallomás, de lehetett akár egy hivatalos kapcsolat szimbóluma is- írja az Ünnepek-center oldala.

A legények együtt szerezték be  a májusfát az erdőről, amely leginkább „a törzsén gallyaitól megtisztított, hegyén lombos fa vagy szép növésű ág” volt.  Ezt követően helyi szokás szerint vagy mindenki a maga kedvesének háza előtt, vagy mindenhol közösen állították fel a lányoknak.

Fotó: Litke Község Önkormányzata

Litkén most 15-20 udvarló fiú állította fel a szerelem szimbólumát választottjának kapujában, de a hagyományokat kicsit színesítve, minden faluban élő kislány és hajadon kapott májusfát az 1 évestől a 25 évesig

– nyilatkozta lapunknak Márton Imre alpolgármester.

Immár 4 éve, hogy május elsején  a faluban élő kis-és nagylányokat meglepik. Az alpolgármester elmondása szerint minden évben nagy az izgalom és készülődés, a helybeli fiúk lelkesen készülődnek és nagy izgalommal díszítik a májusfákat, majd legalább ilyen örömmel helyezik el a lányok kapujában.

Kapcsolódó
Időutazás régi május elsejék nyomában
Archív felvételeken láthatjuk a rendszerváltozás előtti évtizedek május elsejéinek hangulatát.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik