Életmód

Van olyan termelő, aki már nem tudja megfizetni az idénymunkásokat, olyan sokat kérnek

Nem egyszerű feladat Somogyban elegendő és megfelelő munkaerőt találni a nyári idénymunkákra, írja körképében a sonline.hu.

Lackovics Sándor, a magyaratádi Barátság Szövetkezet elnöke arról beszélt, a munkásokat úgy kell összevadászni.

Én még olyannal nem találkoztam, aki bekopogtatott volna, hogy lenne-e valamilyen munka. Aki jelentkezett, az sem a munkáról érdeklődött, hanem csak a fizetés mértékéről

– mondta a lapnak, hozzátéve: pedig munka lenne, frissen végzett gépipari ismeretekkel rendelkező dolgozókat, vagy akár diákokat is tudnának alkalmazni.

A munkaerő hiánya egyes vélekedések szerint nagyobb kihívás ma az agrárium számára, mint a klímaváltozás. A gyümölcstermesztés kézimunka-igényes ágazat, s a termés szempontjából nem mindegy, hogy milyen minőségben végzik el, olvasható a cikkben.

Gara Miklós somogytúri termelő úgy látja, van elegendő munkaerő, de csak ha az ember megfizeti őket.

„Van az a pénz, amiért hajlandóak eljönni dolgozni, de mi ezt azért tudjuk megfizetni, mert többféle növénnyel foglalkozunk és olyanok a terméshozamok, hogy kitermeljük” – jelezte.

A dió-, kajszi- és szőlőültetvényekre még Dél-Somogyból is szívesen jönnek dolgozni. Gara Miklós szerint azért, mert híre ment már annak, hogy itt megfelelő a fizetés. Sokan azonban silány munkát végeznek.

Hujber László balatonboglári borász arról beszélt, ők gépesítettek, ahol csak lehetett, pont azért, hogy ne tíz emberrel kelljen húsz napig szenvedni a szőlőben. Így csak a traktoros van és az a két ember, akit felvesznek idénymunkára.

Rossz tapasztalatairól mesélt Tavaszi József, az ordacsehi Balaton-Agrár Zrt. vezetője is:

volt olyan brigád, aki jelentkezett metszésre, de még metszőollót sem hoztak magukkal és fogalmuk sem volt róla, hogyan kell csinálni. Az ilyeneket azonnal elküldjük. Van olyan 17 hektárunk, amit a hozzáértő kézi munkaerő hiánya miatt nem telepítettünk be, pedig lett volna rá lehetőség.

Külföldön vannak olyan törekvések, hogy menekülteket alkalmazzanak a kertészeti ágazatban, de idehaza is van erre példa. Tavaszi József szerint minden megoldás szóba jöhetne, ha lenne is jelentkező.

Kapcsolódó
Itt a diákmunka-szezon, így dolgozhatnak a tanulók
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) idén is közzétette a diákmunkára vonatkozó munkavédelmi és munkaügyi tájékoztatóját
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik