Életmód

Térképen ellenőrizhetjük strandolás előtt a víz minőségét

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Néhány strandnak jelenleg is kifogásolt a vízminősége.

Közel 300 természetes fürdővíz van Magyarországon, ezeknek több mint 95 százaléka megfelelő minőségű – közölte az InfoRádióban Khayer Bernadett, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vízhigiénés szakértője. Tehát általánosságban elmondható, hogy hazai vizek biztonsággal fürödhetők. Ezen a heves esőzések, az extrém meleg időszak, illetve például a Duna áradása ronthat időszakosan.

A természetes fürdővizek értékelése a 78/2008. (IV. 3.) Kormányrendelet előírásai szerint történik. Az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok a fürdővizeket a fürdési idény megkezdése előtt, majd a szezon ideje alatt havonta mintázzák. A mintákban szennyvíz eredetű szennyezést jelző baktériumok (E. coli és Enterococcus) számát vizsgálják. Attól függően, hogy ezek a vizsgált baktériumok milyen mennyiségben vannak jelen, az adott vízminta a „megfelelő” vagy a „nem megfelelő” kategóriába sorolható.

Az éves értékelés a legutolsó négy fürdési idény összesített eredményei alapján, statisztikai módszerrel állapítható meg, és ez alapján a fürdővizek „kiváló”, „jó”, „tűrhető” vagy „kifogásolt” minősítést kaphatnak. Amennyiben nincs kellő számú minta (pl. mert a fürdőhely újonnan létesült, vagy elmaradtak mintavételek), a fürdővíz a térképen “nem minősíthető” megjegyzéssel szerepel.

A vízminőséget mutató térkép ide kattintva érhető el.

Kapcsolódó
Újra lehet fürödni a Duna kedvelt szabadstrandján
A kontroll mérés szerint megfelelő a vízminőség a szabadstrandon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik