Virágzó vidékünk

Így vette birtokba a Gemencet az áradó Duna

Sáfrán Hunor
Sáfrán Hunor
Bámulatos fotókon, ahogy a folyó elfoglalja azt, ami az övé.

Európában kevés helyen található olyan dunai táj, mint Baján. A Duna túlpartján Bajához tartozik a Sárköz és az Alsó-Duna völgy csodálatos ártéri erdeje, a Gemenc. A Gemenci-erdő a víz közelségének köszönheti egyedülálló szépségét. Különleges hangulatát a jellegzetes növényvilág, az egyedülálló állatvilág és a vadvíz határozza meg.

Sáfrán Hunor

A Gemenc hazánk egyik legismertebb védett területe, Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdeje. A terület jelentős része 1977 óta természetvédelmi oltalom alatt áll. Ezen a vidéken a Duna az uralkodó természeti erő. Az ártéren található növény- és állatvilágot főleg a tavaszi zöldár élteti. Az ártéri erdőket keresztül-kasul szabdalják a mellékágak, a holtágak, melyek páratlan természeti értékeket rejtenek, és mintegy érként táplálják az erdőt. Ez a csodálatos vidék a víz és a szárazföld találkozásának harmóniája következtében kapja egyedi jellegét.

Sáfrán Hunor

Egy bajai fotós életében kimeríthetetlen és örök téma az ország legszebb ártéri erdeje. Sáfrán Hunor 2020 óta járja a Gemenci erdőt fényképezőgéppel és ,,légi támogatással’’ drónnal felszerelve, hogy másoknak is átadhassa a gemenci életérzést, az ember és a természet közötti harmóniát.

Sáfrán Hunor

Hunor januárban a téli árvíz idején is megmutatta különleges felvételein Gemenc egyedülálló világát, most pedig újra megörökítette azt, amikor ismét a víz az úr.

Sáfrán Hunor

A magas vízállás és az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt a gemenci erdei utak és a kijelölt túraútvonalak egyes szakaszai is járhatatlanná váltak. Jelenleg megközelíthetetlen a Pörbölyi Titán hazánk legnagyobb törzskerületű fája. Dunafürdő is a víz ölelésébe került.

Sáfrán Hunor

A Móricz-Duna partján álló csomoros fekete nyár 2013 szeptemberétől hivatalosan is Magyarország legnagyobb kerületű fája. A sarjakból összenőtt óriás kora körülbelül 100 év, mellmagasságban mért kerülete több, mint 12 méter.

Sáfrán Hunor

Gemenc a Duna karjaiba fonódva varázslatosan szép világot rejt. A magasra törő fák árnyékában gazdag élővilág rejlik.

Sáfrán Hunor, bajai természetfotós pedig egyedi hangulatú fotókon meg is örökítette a Gemenc vidékét magához ölelő áradást.

Az alábbi galériában meg lehet tekinteni, hogyan foglalja el a folyó azt, ami az övé.

Galéria

A cikkben szereplő fotókat Sáfrán Hunor készítette, akinek egyedi hangulatú felvételeit az Instagram oldalán is figyelemmel lehet követni.

Kapcsolódó
Bámulatos fotókon a víz alatt álló Gemenc
A bajai természetfotós arra törekszik , hogy másoknak is átadhassa a gemenci életérzést, az ember és a természet közötti harmóniát.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik