Virágzó vidékünk

Megmutatta erejét a medréből kilépő Ipoly

Miskolczi Tímea Panny
Miskolczi Tímea Panny
Az enyhülés miatt az elmúlt napokban a hó gyors olvadásnak indult, emiatt az Ipoly folyó is megduzzadt, egyes területeken nagyobb áradást okozva.

A szlovákiai Vepor-hegységben eredő 254 kilométer hosszú Ipoly a Nógrád vármegyei Ipolytarnócnál lépi át Magyarország határát, és 143 kilométer hosszan kanyarog a gyönyörű Börzsöny hegység völgyén keresztül, majd Szobnál torkollik bele a Dunába.

Magyarországi felső szakaszán keskeny, gyors folyású sekély vizű, rendkívül kanyargós. Lejjebb a duzzasztógátak közelében már lassú és szétterülő, békés folyócskává szelídül. Tájképe gyönyörű, egyedülálló állat– és növényfajok teszik gazdaggá a környezetét.

Miskolczi Tímea Panny

A vadregényes Ipoly és környéke a horgászok, a turisták kedvelt helye. Nagyobb esőzések, télen pedig a hóolvadás után gyakran kilép a medréből árvizeket is okozva. Mivel a folyó kisebb patakokból táplálkozik, vízjárása nagyon szeszélyes. A kiadós esőzések, a hóolvadás hirtelen emelik meg a vízszintjét, nagy területeket vesz uralma alá a megáradó folyó.

Az aszályos időszakban azonban jelentősen leapad, ilyenkor egyes részein a homokos meder is előbújik.

Miskolczi Tímea Panny

Az elmúlt hetekben kiadós havazás tette szebbé a tájat mind hazánk északi részein, mind pedig Szlovákiában. Azonban az enyhülés miatt a hó gyors olvadásnak indult, emiatt az ország több folyójának a vízszintje emelkedni kezdett. Az Ipoly folyó vize is meg duzzadt, és egyre több helyen kezdett kilépni a medréből, egyes területeken nagyobb áradást is okozva.

Miskolczi Tímea Panny

Az alábbi galériában a megáradt Ipoly folyó szépsége látható, amit még különlegesebbé varázsolt a karácsony másnapjának estéjét díszítő izzó naplemente.

Galéria

 Fotók: Miskolczi Tímea Panny

Kapcsolódó
Új hidat avattak az Ipoly mentén
Új hidat kapott Ipolydamásd.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik